Evropa

Poraz Marin Le Pen na ključnom testu, desničari nisu osvojili ni jedan region na izborima u Francuskoj

Komentari

Autor: Euronews, BBC

28/06/2021

-

09:21

Poraz Marin Le Pen na ključnom testu, desničari nisu osvojili ni jedan region na izborima u Francuskoj
Poraz Marin Le Pen na ključnom testu, desničari nisu osvojili ni jedan region na izborima u Francuskoj - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Spingler

veličina teksta

Aa Aa

Desničarski Nacionalni zbor nije uspeo da odnese pobedu ni u jednom regionu u drugom krugu regionalnih izbora, pokazuju preliminarni rezultati. Ova druga runda viđena je kao ključni test za Marin le Pen koja se nadala pobedi u barem jednom od francuskih regiona. 

Desničarski Nacionalni savez i njegova liderka Marin le Pen nadali su se osvajanju barem jednog regiona, odnosno, najveće šanse su bile za pobedu u regionu Pronavsa-Alpi-Azurna obala.

Nacionalni zbor i socijalisti su imali optimistične prognoze u anketama. Partija Republika u pokretu Emanuela Makrona takođe nije uspela da osvoji nijedan region.

Prema podacima Ifop-Fiducial, izlaznost u nedelju u drugom krugu je bila 34,5 odsto. To je ipak nešto više u odnosu na izlaznost od pre nedelju dana kada je bila rekordno niska na 33 odsto, odnosno 16 odsto niže u odnosu na regionalne izbore iz 2015. godine.

Mnogi političari i eksperti navode da je ovo dokaz da je došlo do "krize demokratije" u francuskoj političkoj kulturi, uz zabrinutost da glasači ne vide poentu u izlasku na izbore.

Republika u pokretu predsednika Emanuela Makrona u prvom krugu je slabo prošla, te nije osvojila nijedan region. I partija Marin le Pen se pokazala lošije nego što se očekivalo, a u prvom krugu je kandidat Nacionalnog saveza bio prvi u samo jednom regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa