Evropa

Makron i Le Penova pred ključnim testom, Francuska glasa u drugom krugu regionalnih izbora

Komentari

Autor: Euronews

27/06/2021

-

15:54

Makron i Le Penova pred ključnim testom, Francuska glasa u drugom krugu regionalnih izbora
Makron i Le Penova pred ključnim testom, Francuska glasa u drugom krugu regionalnih izbora - Copyright Tanjug AP/David Vincent

veličina teksta

Aa Aa

U Francuskoj su danas ponovo otvorena birališta, a građani ove zemlje glasaju u odlučujućem drugom krugu regionalnih izbora, nedelju dana nakon što je slaba izlaznost nagovestila veliku nezainteresovanost birača.

Izlaznost je prošle nedelje bila rekordno niskih 33 odsto, što je za oko 16 odsto manje  u odnosu na prvi krug na regionalnim izborima 2015. godine.

U nedelju u podne po sredjoevropskom vremenu izlaznost je bila 12.66 odsto, javio je AFP, što je približno na istom nivou kao prošle nedelje.

Mnogi političari i stručnjavi navode da je ovo dokazalo da u francuskoj političkoj kulturi postoji "demokratska kriza" sa zabrinotošću da birači ne vide smisao izlaska na birališta.

Oni koji su se pojavili favorizovali su tradicionalne leve i desne stranke, socijaliste i republikance, kao i nosioce vlasti u francuskim regionima i departmanima, javlja euronews.com.

Stranka predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu imala je izuzetno loš odziv prošle nedelje, te ni u jednom regionu nije završila na prvom mestu, dok je kranja desnica Marin le Pen imala slabiji rezultat od očekivanog. Kandidat Nacionalnog zbora završio je na prvom mestu u samo jednom regionu.

Drugi krug biće ključni test za krajnje desničarsku stranku koja se nada da će na izborima pobediti u nekoj od regija.

Tanjug/AP/Daniel Cole

 

Neki očekuju kako bi birači mogli da se udruže kako bi sprečili kandidate krajnje desnice da preuzmu kontrolu nad regionom.

U regionu Provansa-Alpi-Azurna obala, kandidat Zelenih Žan Loren Felizia već je ispao iz drugog kruga protekle nedelje u pokušaju da spreči kandidata Nacionalnog zbora Tjeria Marijanija da pobedi u tom regionu.

On je na Tviteru saopštio da će glasati za kandidata republikanaca Renauda Muslira.

"Hoću, jer ne želim da vidim krajnu desnicu u našim školskim upravama. Hoću, jer ne želim da vidim upite za informativne smernice za mlade o abortusu i kontracepciji", naveo je on.

Sa svoje strane, Le Penova je za slabu izlaznost krivila loš prikaz svoje partije. Nacionalni zbor je imao manje procenata u poređenju sa 2015. godinom.

"Morate da izaberete gospodina Marijanija. Za to morate da idete i glasate. Treba da preokrenete rezultate prvog kruga", rekla je ona.

Mnogi su zabrinuti da slaba izlaznost signalizira krizu u francuskom demokratskom sistemu, sa sve većom izbonom apatijom.

Komentari (0)

Evropa