Evropa

Zatvorena birališta u Francuskoj, ankete ukazuju na poraz Makrona i Marin le Pen

Komentari

Autor: France24, Tanjug, Euronews Srbija

27/06/2021

-

20:54 >> 21:15

Zatvorena birališta u Francuskoj, ankete ukazuju na poraz Makrona i Marin le Pen
Zatvorena birališta u Francuskoj, ankete ukazuju na poraz Makrona i Marin le Pen - Copyright Tanjug AP/David Vincent

veličina teksta

Aa Aa

Birališta u drugom krugu regionalnih izbora u Francuskoj su zatvorena. Prema izlaznim anketama, glavni kandidati za predsedničku trku sledeće godine, Emanuel Makron i Marin le Pen, doživeli su poraz.

Sa druge strane, pretendent a predsedničku trku konzervativac Gzavje Bertran, prema anketama, odneo je pobedu u ključnom regionu O de Frans.

Regionalni izbori održavaju se 10 meseci uoči predsedničkih izbora u Francuskoj. Kako se navodilo uoči izbora, oni su bili ključni test za aktuelnog predsednika Emanuela Makrona, ali i njegove rivale. Kao glavni rival u trci za Jelisejsku palatu izdvaja se Marin Le Pen, liderka krajnje desnice.

Ipak, Makron je doživeo poraz još u prvom krugu, jer se njegova stranka u pojedinim regionima nije ni plasirala u drugi krug izbora, dok je Le Pen ostala bez većine glasova u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala, za koji se predviđao da bi mogao da joj donese značajnu podršku pred predsedničku trku.

Odziv u 13 regiona gde su održani izbori bio je veoma mali, jer birači obično nisu zainteresovani da biraju svoje regionalne uprave, pošto su one odgovorne samo za promociju ekonomskog razvoja, saobraćaja i srednjih škola.

Prema trenutnim predviđanjima, Republikanci će osvojiti 38 odsto glasova, a slede socijalisti i zeleni sa 35 odsto, dok se očekuje da krajnja desnica ima 20 odsto glasova, piše France24.

Makronova partija u pojedinim regionima nije stigla do drugog kruga, te se predviđa osvajanje oko sedam odsto glasova.

 

Tanjug AP/David Vincent

 

Izlazne ankete govore da je konzervativac Reno Miselije osigurao pobedu u regionu  Provansa-Alpi-Azurna obala, jednom od ključnih regiona.

Šansa Le Penove da osvoji ovu regiju, i to iskoristiti kao zalet za trku za Jelisejsku palatu sledeće godine sada je ipak propala, prenosi France24.

Drugi ključni region je O de Frans, u kojem, kako pokazuju izlazne anketa, pobedu odnosi konzervativac, aktuelni predsednik regionalnog saveta Gzavje Bertran. On je i jedan od pretendenata za predsedničku trku, a previđa se da će na ovim regionalnim izborima dobiti duplo više glasova od svojih protivnika, što se posmatra kao velika prednost, jer je najavljivana tesna borba.

Makron je svojoj stranci postavio dva skromna cilja na regionalnim izborima: steći uporište u lokalnoj upravi i igrati glavnu ulogu u drugom krugu izbora 27. juna.

Do kraja prvog kruga glasanja, bilo je očigledno da je stranka postigla samo minimalan napredak u svom prvom cilju i potpuno propala u drugom, piše France24.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa