Evropa

Rat stigao stigao na kućni prag: Serija eksplozija u ruskom Belgorodu novi udarac na imidž Kremlja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Njujork tajms, RSE

18/10/2022

-

21:33

Rat stigao stigao na kućni prag: Serija eksplozija u ruskom Belgorodu novi udarac na imidž Kremlja
Ruski vojnici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Serija neočekivanih događaja i incidenata poslednjih dana odigrala se u Belgorodu - ruskom gradu koji se nalazi na samo 40 kilometara od ukrajinske granice, a najveći udarac za Rusiju predstavljali su izveštaji o granatiranju tog grada koji su stizali uporedo sa izveštajima o raketnim napadima širom Ukrajine. U Moskvi za eksplozije u Belgorodu krive Kijev, ali niko od ukrajinskog rukovodstva nije zvanično preuzeo odgovornost.

Udari na Belgorod predstavljaju veliki simbolički udarac za Kremlj, a naročito na želju predsednika Vladimira Putina da distancira rusko stanovništvo od rata. Ipak, jedno je sigurno - sveje teže zadržati rat unutar ukrajinskih granica, i sukob preti da se "prelije" na susedne teritorije.

Prošle sedmice, 11. oktobra, guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je saopštio kako je više od 2.000 ljudi ostalo bez struje zbog onoga što je nazvao "granatiranjem trafo stanice od strane oružanih snaga Ukrajine".

Nekoliko dana kasnije, lokalni zvaničnik rekao je kako je granatirana zgrada u Belgorodu, a 15. oktobra je Gladkov rekao kako su "Ukrajinci raketirali skladište goriva" u istom gradu. Ovo su samo neke od situacija i napada na koje su ukazivali ruski zvaničnici u poslednje vreme, ali ni za jedan od događaja Ukrajina nije preuzela zvaničnu odgovornost.

Istog dana kada je izvešteno o onome što je Gladkov nazvao "ukrajinskim granatiranjem skladišta goriva", dogodio se napad na jednom vojnom poligonu u Belgorodskoj oblasti, i tom prilikom je 11 osoba ubijeno, a još 15 njih je ranjeno.

Tanjug/Vyacheslav Gladkov, governor of the Belgorod region in his telegram channel via AP

Krater u Belgorodu, 16. oktobar

Rusko ministarstvo odbrane ovaj napad nazvalo je "terorističkim činom", i dodalo da su "napadači otvorili vatru iz malokalibarskog oružja na vojnu jedinicu tokom obuke gađanja za osobe koje su želele da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji". Oba napadača su ubijena u uzvratnoj vatri, a rečeno je samo da su "iz bivših sojvetskih republika".

Sve ove epizode, uključujući i napad na jedini most koji povezuje Rusiju sa anektiranim poluostrvom Krim, ukazuju da ono što je Putin nazvao "specijalnom vojnom operacijom" ide u opasnim pravcima koje možda čak ni on ne može predvideti, ocenjuje "Njujork tajms".

Za ruske snage, eksplozije i napadi na teritoriju Belgorodske oblasti nisu promenile faktičko stanje na terenu, ali predstavljaju veliki simbolički udar na samopouzdanje i želju Kremlja da distancira rusko stanovništvo od rata, dodaje američki list.

Vladimir Putin pokušava da rat na neki način skloni sa očiju običnih građana, tako što bi im predstavljao život u Rusiji što je normalnije moguiće. Međutim, u Belgorodu je to posebno teško. Eksplozije često odjekuju u toj oblasti, a izvršene su i vežbe evakuacije.

"Rat na kućnom pragu"

Za stanovnike Belgoroda eksplozije su deo svakodnevice već neko vreme, a neki od njih imaju osećaj kao da im je rat "stigao na kućni prag", bez obzira na to što se zvanično vodi samo na teritoriji Ukrajine.

"Kao da su već ovde", rekla je u septembru za "Njujork tajms" jedna meštanka Belgoroda koju su intervjuisali na lokalnoj pijaci.

Zapravo, kako su preneli reporteri, na čitavoj pijaci osećala se napetost. Iako tada još grad nije bio direktno napadnut, stizali su izveštaju o presretnutim raketama. Zvuci eksplozija odjekivali su, a delovi raketa oštećivali su okolnu infrastrukturu. 

Vežbe evakuacije za slučaj vojne invazije su održavane u nekoliko ustanova, uključujući i škole , mada su zvaničnici uveravali zabrinute lokalce da su sve te vežbe "unapred isplanirane".

U potezu koji možda najbolje oslikava stanje duha belgorodskih stanovnika, jedan lokalni biznismen je platio osobi da mu u dvorištu iskopa sklonište duboko više od tri metra.

"Osećamo se uplašeno, a posebno je teško kada radite sa decom", rekla je Ekaterina (21) vaspitačica u vrtiću, i dodala da je zalutali fragment granate pao na školu.

"Deca trče okolo vičući 'projektili!', a mi im kažemo da je u pitanju samo grmljavina", opisala je Ekaterina.

Zašto je Belgorod tako važan?

Grad Belgorod nalazi se blizu granice sa Ukrajinom, a od Harkova je vazdušnom linijom udaljen oko 60 kilometara. Od velikog je značaja za ruske trupe, jer se upravo tu vrše obuke i nalaze vojni poligoni, a istovremeno sa te teritorije su kretali i napadi na Ukrajinu. 

Upravo zbog serije eksplozija u mestu Valujki blizu Belgoroda koje služi kao vojna baza, Rusija je premestila ljudstvo i opremu odatle, kako je 5. oktobra preneo sajt "Radio Slobodna Evropa" na ruskom, pozivajući se na satelitske snimke.

Vojni eksperti naveli su tom prilikom da pretpostavljaju kako su ruski vojnici i oprema prebačeni na okupiranu teritoriju Luganske oblasti. Sateliski snimci "Planet Labsa" na koje se RSE poziva prikazuju da je 1. oktobra vojna oprema, uključujući helikoptere, kao i šatore za smeštaj osoblja, nestala sa teritorije vojne baze Valujki.

Ovo je samo jedan od načina na koje napadi u Belgoroskoj oblasti utiču na odluke ruskih vlasti, a pored toga što se koristi kao vojna baza i poligon za obuku vojnika, Belgorodska oblast koristi se i za slanje raketa na teritoriju Ukrajine, prema izjavama kijevskih zvaničnika.

Tanjug/AP Photo/Vadim Belikov

Raketa lansirana na Harkov iz Belgorodske oblasti, 8. oktobar

Tako je Oleg Sinehubov, guverner Harkovske oblasti, krajem avgusta saopštio kako su ruske snage granatirale taj region upravo iz Belgoroda, i da su tom prilikom ispaljene tri raketa, a dve osobe povređene. Bez obzira na to da li će Ukrajina preuzeti zvaničnu odgovornost za napade na Belgorod, ovaj grad ostaje od velike važnosti, kako strateški, tako i simbolički - novinar Rojtersa je izvestio kako je na jednom od kamikaza dronova kojima je gađan Kijev, nekoliko dana nakon poslednjih napada na Belgorod, pisala ruska poruka odmazde - "ovo je za Belgorod".

 
 

 

 

Komentari (0)

Evropa