Evropa

Istraživanje Instituta ''Kantar pablik'': 68 odsto Nemaca ne želi da zemlja bude vojni lider Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

23:14

Istraživanje Instituta ''Kantar pablik'': 68 odsto Nemaca ne želi da zemlja bude vojni lider Evrope
Istraživanje Instituta ''Kantar pablik'': 68 odsto Nemaca ne želi da zemlja bude vojni lider Evrope - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Većina Nemaca, odnosno njih 68 procenata, ne želi da njihova zemlja bude vojni lider u Evropi, pokazuje novo istraživanje javnog mnenja Instituta ''Kantar pablik'', koje je naručila Fondacija Kerber.

Takođe, istraživanje je pokazalo da se oko 80 odsto Nemaca boji da bi rat u Ukrajini mogao da se proširi na teritoriju zemalja članica NATO, na baltičke države ili Poljsku, prenosi Dojče vele (DW).

Više od trećine Nemaca, odnosno 69 odsto anketiranih, strahuje od ruskog nuklearnog udara, 31 odsto ispitanih je „veoma mnogo ili mnogo" zabrinuto, dok je 38 procenata „manje" zabrinuto.

Većina ispitanih Nemaca podržava dugoročno jačanje Bundesvera - 60 odsto građana podržava veca izdvajanja za odbranu.

I pored zaoštravanja situacije u svetu, oko 52 odsto ispitanih i dalje želi da Nemačka bude medunarodno uzdržana.

S tim u vezi, nema mnogo promena od mišljenja Nemaca iz 2017. godine, navodi DW.

To se poklapa s rezultatima aktuelnog istraživanja "Dojčlandtrend", prema kojem većina Nemaca podržava veće diplomatske napore u cilju okončanja rata, dodaje Dojče vele.

Institut za politička i socijalna istraživanja "Kantar pablik" anketirao je 1.088 građana starijih od osamnaest godina, u periodu od 2. do 11. avgusta ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa