Evropa

Sukobi s policijom i razbijeni izlozi: Prizori iz Pariza dramatični, više sindikata pozvalo na proteste (VIDEO)

Komentari

Autor: Rojters

18/10/2022

-

19:45

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Dok traje štrajk za povećanje plata u francuskoj prestonici, desetine u crno obučenih demonstranata sukobilo se sa policijom, a razbijeni su i neki izlozi u Parizu.

Regionalni saobraćaj vozova smanjen je za otprilike polovinu pošto je nekoliko sindikata pozvalo na štrajk širom zemlje, nastojeći da iskoriste bes radnika zbog sve veće inflacije koja traje decenijama, a sada je ulminirala. Cilj je da se nezadovoljstvo prenese iz rafinerija, u kojima je sve počelo, i na duge privredne sektore.

"Pitanje plata je za francuski narod na prvom mestu," rekao je šef sindikata CGT Filip Martinez uoči marša koji je trebalo da bude miran. "Više je nego hitno," rekao je Martinez, a prenosi Reuters.

Jedna od demonstrantkinja, Leticija Berto, situaciju opisuje rečima da su stvari izmakle kontroli. Lanac proizvodnje i prodaje nameštaja u kome je zaposlena povećao joj je platu samo 10 evra mesečno. "Ja sam samohrana majka sa dvoje dece, stežemo kaiševe, ali dokle", upitala je ona.

Kako je protest postajao sve napetiji, reporteri Rojtersa su izvestili da policija potiskuje demonstrante, dok je BFM TV pokazao snimak ljudi sa kapuljačama, obučenih u crno kako razbijaju izloge. Policijski izvor je rekao da je uhapšeno šest osoba.

Tanjug/AP/Francois Mori

 

Sindikalni lideri su se nadali da će štajk biti daleko masovniji zbog vladine odluke da se radnici vrate u benzinska skladišta i nastave posao, što je bio i osnov za štrajk. Međutim, anketa Elabe-a za BFM TV pokazala je u utorak da je samo 39 odsto javnosti podržalo poziv na štrajk širom zemlje  dok se 49 odsto protivilo, posebno protiv štrajka radnika rafinerije nafte.

Štrajkovi su definitivno postali teški izazovi za predsednika Emanuela Makrona, verovatno najveći od njegovog reizbora u maju. 

Prema podacima ministarstva obrazovanja, u utorak su štrajkovali i nastavnici u srednjim i osnovnim školama, ali njihova masovnost nije prelazila 10 odsto.

Tanjug/AP/Francois Mori

 

Štrajku su se najviše odazvali profesori u stručnim školama jer su tamo planirane i najveće reforme. Što se tiče transporta, Eurostar je smanjio broj vozova između Londona i Pariza. Francuski javni železnički operater SNCF saopštio je da je saobraćaj na regionalnim vezama smanjen za 50 odsto, ali da nije bilo većih poremećaja na nacionalnim linijama.

Kako tenzije rastu u drugoj po veličini ekonomiji evrozone, štrajkovi su se prelili i na druge delove energetskog sektora, uključujući nuklearnog giganta EDF gde su za sada odloženi radovi na održavanju koji su ključni za snabdevanje električnom energijom u Evropi.

Predstavnik sindikata FNME-CGT rekao je u utorak da štrajkovi utiču na rad i u nuklearnim elektranama, uključujući i elektranu Penli.

Štrajkovi se dešavaju upravo u vreme kad vlada treba da usvoji budžet za 2023. koristeći posebna ustavna ovlašćenja koja bi joj omogućila da zaobiđe glasanje u parlamentu, rekla je u nedelju premijerka Elizabet Born.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa