Evropa

Slovačka će ograničiti cene energenata za kompanije u prvom kvartalu naredne godine

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2022

-

16:20

Slovačka će ograničiti cene energenata za kompanije u prvom kvartalu naredne godine
Eduard Heger - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Slovačka će ograničiti cene energenata za kompanije u prvom kvartalu naredne godine kako bi im ublažila rast računa, izjavio je danas premijer Eduard Heger, nastojeći da poveća šanse manjinske vlade za usvajanje budžeta za 2023. godinu.

Vlada će postaviti gornju granicu cene za električnu eneregiju na 199 evra (195,42 dolara) po megavat satu, a za gas na 99 evra po MWh, pri čemu će država pokrivati 80 odsto troškova iznad tih cenovnih nivoa, rekao je Heger na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

"Pokrićemo skoro ceo kompanijski sektor, pri čemu ostaju samo preduzeća sa izuzetno velikom potrošnjom energije koja će pojedinačno tretirati Ministarstvo privrede“, dodao je on.

Heger je naveo da je ta "pomoć vezana za usvajanje državnog budžeta za 2023", te da zato smatra da je "vredno da svaki poslanik skine svoj politički dres i odobri budžet".

Hegerova vlada je u parlamentu postala manjinska pošto je jedna stranka, mlađi koalicioni partner, napustila vladu u septembru zbog sukoba s ministrom finansija Igorom Matovićem, koji predvodi vrh vladajuće partije.

Vladi se sada suočava s tesnim glasanjem za njen budžetski plan za 2023. jer opozicija iznosi brojne primedbe i traži prevremene izbore, što Heger odbacuje.

Nacrt budžeta za 2023. predviđa ukupne mere podrške u vrednosti od 3,5 milijardi evra, uključujući i ograničenje cene električne energije za kompanije, koje bi trebalo da košta oko 500 miliona evra u prvom kvartalu, rekao je Matović danas.

Lideri Evropske unije nisu uspeli prošle nedelje da dođu do zajednjičkog stava o graničenju cena gasa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa