Briselske vesti

EU razmatra zajedničku kupovinu gasa i ograničenje cene, ministri saopštili prioritete svojih država

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

12:24

EU razmatra zajedničku kupovinu gasa i ograničenje cene, ministri saopštili prioritete svojih država
Tanjug/AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Ministri Evropske unije zaduženi za EU poslove sastaju se danas u Luksemburgu da bi pripremili teren za samit svojih nacionalnih lidera u četvrtak i petak, a na dnevnom redu dominira energetska kriza.


Danas takođe Evropska komisija treba da predstavi svoj predlog državama članicama za ograničenje cene prirodnog gasa. Ovaj predlog, međutim, ne podrazumeva trenutno ograničenje cena gasa, a što je podelilo Uniju.

Ulazeći na sastanak jutros ministri su pred novinarima saopštili njihove prioritete.

Hrvatska i Litvanija žele ograničenje na kupovinu gasa u velikim količinama, Slovenija se zalaže za gornju granicu samo za tečni gas, dok se Finska i Slovačka ne slažu s direktnim subvencijama.

Nemačka, najveća ekonomija bloka i glavni protivnik ograničavanja cena gasa, smatra da su zajedničke kupovine, smanjenje potrošnje i povećanje snabdevanja put koji treba da se sledi.

Hrvatski i litvanski ministri podržali su gornju granicu veleprodajne cene gasa, a Hrvatska je istakla i potrebu za zajedničkom kupovinom gasa između 27 zemalja članica EU. Slovenija se, međutim, odlučila za gornju granicu cena samo na tečni gas.

„Slovenija će se zalagati za uvođenje takozvane dinamičke granice cena tečnog gasa što je pre moguće, a ako bude moguće i sada“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Marko Štučin.

Njegov slovački kolega Andrej Stancik zatražio je dugoročnu reformu tržišta kako bi se odvojila cena električne energije proizvedene iz gasa od one proizvedene iz različitih resursa, a založio se i za direktne subvencije EU potrošačima i preduzećima.

„Potrebna su nam veoma brza i efikasna rešenja za subvencionisanje građana i kompanija, uključujući i neiskorišćene kohezione fondove“, rekao je on novinarima po dolasku na skup u Luksemburgu.

Titti Tuppurainen, ministarka za evropska pitanja Finske, zemlje koja je generalno skeptična prema tržišnim intervencijama, rekao je da je Helsinki sada spreman za "privremeno" ograničenje cena gasa, ali da se protivi nadoknadi za potrošače.

„Umesto da subvencionišemo pojedinačna domaćinstva trebalo bi da povećamo ulaganja u zelenu energiju“, rekla je ona, dodajući da bi to takođe ograničilo oslanjanje Evrope na dobavljače energije kao što je Rusija.

Nemačka ministarka za evropske poslove Ana Luerman istakla je potrebu za zajedničkom kupovinom gasa, kao i za smanjenjem potrošnje, te za diverzifikacijom strukture snabdevanja zako što bi se koristilo više obnovljivih izvora i različitih dobavljača.

„Važno je da nacionalne i evropske mere idu ruku pod ruku“, rekla je Luerman, ne pominjući uopšte ograničenje.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Марија

18.10.2022 13:33

Проблем је само што им Руси неће понудити ништа па нека Америма и Норвежанима ограничавају цену

Evropa