Evropa

U Austriji rekordan budžet za borbu protiv kriminala, posebno po pitanju borbe protiv krijumčarenja ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2022

-

10:15

U Austriji rekordan budžet za borbu protiv kriminala, posebno po pitanju borbe protiv krijumčarenja ljudi
Gerhard Karner - Copyright AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije iduće godine imaće rekordan budžet za intenziviranje borbe protiv kriminala. Budžet Ministarstva u idućoj godini iznosiće 4,7 milijardi eva, što je za 700 miliona evra više nego ove godine.

Dodatna sredstva ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner želi da uloži u intenziviranje borbe protiv krijumčara ljudi i iregularne migracije, protiv terorizma i svakog oblika ekstremizma, ali i protiv sajber kriminala.

"Do sada najveći budžet Ministarstva unutrašnjih poslova je dobra investicija, potrebno ulaganje u bezbednost i zaštitu građana", podvukao je Karner.

On je istakao da će, u vezi krijumčara i iregularne migracije, biti pojačana pomoć u zaštiti granice Srbije i Mađarske, ali i upotrebljeni dronovi na granici između Srbije i Severne Makedonije. Naglasio je da ilegalni migranti treba da budu proterani još iz država Zapadnog Balkana kao značajan sigal protiv kirjumčarske mafije.

Da bi se borba protiv krijumčara pojačala Ministarstvo će nabaviti dodatnu opremu, između ostalih 48 dronova, vozila za noćno nadgledanje i osam detektora otkucaja srca, kao i moderna tehnologija za prenos podataka.

Što se sajber kriminala tiče, ukazao je da je prošle godine zabeležen rast krivičnih dela za oko 30 odsto, što je, kaže Karner, nepodnošljivo stanje. Zbog toga će centar za borbu protiv sajberkriminala pri Saveznoj kriminalističkoj službi u naredne tri godine biti pojačano sa aktuelnih 70 na 120 eksperata.

Protiv rasta terorističkih i ekstremističkih krivičnih dela će specijalne jedinice, kao što su Kobre, biti opremljene specijalnim vozilima. Tako će vozni park biti pojačan sa multifuncionalnim vozilima sa sistemom za prevoz eksploziva, te i druga vozila kojim treba da se kod transporta smanji oapsnost od povreda.

Pored toga biće nabavljena sva zaštitna specijalna oprema protiv hemijske, biološke i radioaktivne opasnosti.

Karner je najavio i obnovu policijskih stanica, usled kojih će biti modernizovane, kao i oprema za sve pripadnike policije. Kako bi se privukli mladi da pristupe policiji, biće pokrenuta kampanja kojom treba da se poveća broj čuvara reda, posebno žena.

Komentari (0)

Evropa