Evropa

Slovačka šalje 40 policajaca da pomognu u zaštiti mađarsko-srpske granice

Komentari

Autor: ShengenVisaInfo.com

25/10/2022

-

11:37

Slovačka šalje 40 policajaca da pomognu u zaštiti mađarsko-srpske granice
Slovačka šalje 40 policajaca da pomognu u zaštiti mađarsko-srpske granice - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovačke vlasti poslale su ukupno 40 policajaca u Mađarku kako bi podržale zaštitu mađarsko-srpske granice, koja se već suočava sa povećanim prilivom ilegalnih migracija.

Prema nedavnom saopštenju slovačkog MUP-a, policajci su upućeni u mađarski region Davod na osnovu dogovora sa rukovodstvom mađarske policije, prenosi ShengenVisaInfo.

Kako objašnjavju u ministarstvu, policajci će svoju dužnost obavljati u zajedničkim patrolama sa mađarskim policajcima na granici sa Srbijom. S tim u vezi, slovački policajci će se pridružiti svojim kolegama iz Češke i Austrije kako bi pomogli Mađarskoj da obezbedi spoljnu granicu EU.

Inače, Slovačka ne smatra uvođenje kontrola na unutrašnjim granicama šengenskog prostora ispravnim rešenjem za problem ilegalnih migracija. Naprotiv, vlasti tvrde da je neophodno usresrediti se na jačanje bezbednosti i spoljnih granica EU. Iz tog razloga, Republika Slovačka je spremna da pomogne Mađarskoj u upravljanju migracionim pritiskom sa Zapadnog Balkana, istakao je ministar unutrašnjih poslova Roman Mikulec.

Šef policije Štefan Hamran takođe je dodao da je angažovanje slovačkih policajaca planirano za dva meseca. Prema njegovim rečima, policija je spremna da po potrebi ponovo pošalje dodatne službenike nakon ovog roka.

"Zaštita spoljne granice nije zadatak samo konkretne države u kojoj se sprovodi ova kontrola već svih nas, jer nam pomaže u borbi protiv ilegalnih migracija, krijumčarenja i trgovine ljudima i sprečava bezbednosne rizike na teritoriji Slovačke i uopšte na celom evropskom prostoru", napomenuo je.

Takođe, Mikulec je potvrdio j da su u toku pripreme za slanje još 30 policajaca na Zapadni Balkan u okviru misije agencije Fronteks.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je prošle nedelje oktrilo da je od 10. do 18. oktobra u Slovačkoj uhvaćeno oko 435 ilegalnih migranata. Ranije je oko 300 vojnika bilo raspoređeno na granici zemlje sa Slovačkom kako bi zaustavili priliv migranata. Ovih 300 vojnika iz Češke pomoći će i u Južnomoravskom, Zlinskom i Moravsko-šleskom području u vršenju graničnih kontrola.

Komentari (0)

Evropa