Evropa

Poljska razmišlja o barijeri na granici sa Kalinjingradom

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2022

-

16:53

Poljska razmišlja o barijeri na granici sa Kalinjingradom
Poljska razmišlja o barijeri na granici sa Kalinjingradom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Krištof Sobolevski rekao je da njegova zemlja razmišlja o postavljanju barijere na granici sa bivšom ruskom enklavom Kalinjingradom, prenosi Rojters.

"Moraćemo da ojačamo naše snage na ovom delu granice i razmislimo o izgradnji utvrđenja nalik na ona koja se nalaze na granici između Poljske i Belorusije", izjavio je Sobolevski.

Poljska se boji nove krize na svojim granicama imajući u vidu iskustvo iz 2021. godine kada su hiljade afričkih i bliskoistočnih migranata pokušale da iz Belorusije uđu na poljsku teritoriju, navodi britanska agencija.

U međuvremenu je Poljska podigla čeličnu ogradu visine 5,5 metara i dužine 187 kilometara, opremljenu kamerama i senzorima za pokret, koja treba da štiti granicu sa Belorusijom od ilegalnih migranata.

Varšava optužuje Rusiju i njenu saveznicu Belorusiju da koriste migrante u sklopu strategije "hibridnog ratovanja" čiji je cilj destabilizacija Evrope.

"Istorija svaki put pokazuje da je podizanje zidova glupost, zato što za nekoliko godina ili decenija svi zidovi padnu," komentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Minsk odbacuje optužbe da je pomagao migrantima u prelasku granice i optužuje Varšavu i Brisel za humanitarnu krizu koja je izazvala smrt nekoliko migranata, navodi Rojters.

Komentari (0)

Evropa