Evropa

Jermenski premijer najavio mirovni ugovor sa Azerbejdžanom do kraja godine

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

18:29

Jermenski premijer najavio mirovni ugovor sa Azerbejdžanom do kraja godine
Jermenski premijer najavio mirovni ugovor sa Azerbejdžanom do kraja godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jermenija namerava da potpiše mirovni sporazum s Azerbejdžanom do kraja ove godine, izjavio je  jermenski premijer Nikol Pašinjan u govoru u parlamentu.

"Iskreno govoreći, želim da (mirovni sporazum) bude potpisan pre kraja ove godine. Koliko je to ostvarivo? Odgovoriću na to pitanje na ovaj način: vlada i ja ćemo učiniti sve da bude realistično", rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, Jermenija se nada da će razgraničenje biti dovršeno pre potpisivanja mirovnog sporazuma, preneo je Tass.

"Mora da postoji vidljiv dijalog na međunarodnom nivou između Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana, moraju da postoje vidljivi mehanizmi zaštite prava i bezbednosti Jermena u Nagorno-Karabahu", rekao je jermenski premijer.

Azerbejdžan i Jermenija u sukobu su zbog planinskog područja Nagorno Karabaha još od devedesetih godina prošlog veka i raspada Sovjetskog Saveza.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu jermenske snage usko povezane sa Jerevanom.

Dve države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

U obnovljenim neprijateljstvima u septembru ove godine, poginulo je ukupno 155 vojnika dve države, koje su prethodno ratovale 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa