Evropa

Švedska naložila dodatnu istragu o curenju gasa na Severnom toku

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2022

-

13:59

Švedska naložila dodatnu istragu o curenju gasa na Severnom toku
Švedska naložila dodatnu istragu o curenju gasa na Severnom toku - Copyright Tanjug/Danish Defence Command via AP

veličina teksta

Aa Aa

Švedska je naložila da se sprovedu dodatne istrage o šteti koja je prošlog meseca nastala na dva gasovoda Severni tok, saopštio je danas glavni tužilac zadužen za taj slučaj.

"Odlučio sam da zajedno sa bezbednosnim snagama sprovedem niz dodatnih istraga na mestu događaja. Oružane snage su na naš zahtev odlučile da pomognu u istrazi“, rekao je glavni tužilac Mats Ljungkvist, prenosi Rojters.

On je dodao da oružane snage imaju resurse i stručnost da istraže mesto nesreće „na način na koji želimo", ali je odbio dalji komentar.

Švedska i Danska su zaključile da su četiri curenja na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru prouzrokovana eksplozijama, ali nisu navele ko bi mogao da bude odgovorn. Svetski lideri su saglasni da je reč o činu sabotaže.

Švedske oružane snage objavile su ove nedelje da sprovode nezavisnu istragu morskog dna oko mesta curenja pomoću minolovaca.

„Mogu da potvrdim da podržavamo podvodna istraživanja tužioca koje sprovodi brod HMS Belos. Istraživanja koja vrše švedske oružane snage u toj oblasti i zahtev tužioca za našom podrškom nisu povezani“, naveo je portparol švedske mornarice DŽimi Adamson u saopštenju, bez iznošenja više detalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa