Evropa

Švedski sud presudio u korist Crne Gore, na štetu Deripaske u slučaju Kombinata aluminijuma Podgorica

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2022

-

16:25

Švedski sud presudio u korist Crne Gore, na štetu Deripaske u slučaju Kombinata aluminijuma Podgorica
Švedski sud presudio u korist Crne Gore, na štetu Deripaske u slučaju Kombinata aluminijuma Podgorica - Copyright Printscreen YouTube/Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Švedskoj presudio je u korist Crne Gore povodom zahteva Olega Vladimiroviča Deripaske da se poništi arbitražna odluka iz 2019. godine u vezi sa postupkom privatizacije „Kombinata aluminijuma Podgorica AD“ (KAP) i „Rudnika boksita AD Nikšić“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.


Presuda je doneta juče i njome je naloženo Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka pred tom institucijom u ukupnom iznosu od 628.456 evra i 86.075 dolara.

Iz Ministarstva podsećaju da je Deripaska 5. decembra 2016, na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT), koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi sa privatizacijom KAP-a i Rudnika boksita.

"Odluka tribunala u ovom postupku doneta je 15. oktobra 2019. godine, a istom je tribunal jednoglasno odlučio: da BIT između SRJ i Rusije nije primenjiv na Crnu Goru, da prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora po tom osnovu i, stoga, odbio nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtevima i dosudio sve troškove u ukupnom iznosu od 1.600.730,85 evra u korist Crne Gore.

"U vezi sa pomenutom odluke Tribunala, a s obzirom na to da Deripaska nije izvršio uplatu dosuđenog iznosa Crnoj Gori, u prethodnom periodu Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma opredelilo se da nastavi sa radnjama u cilju namirenja predmetnog potraživanja na način da se izvrši pretraga njegove imovine nad kojom bi se mogla izvršiti prinudna naplata. U međuvremenu, nastupile su okolnosti koje su zaustavile ove aktivnosti, prvenstveno rat u Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji i njenim državljanima.

"Ne prihvatajući obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke Tribunala Oleg Deripaska je 15. januara 2020. godine, u skladu sa odsekom 36. švedskog Zakona o arbitraži podneo Apelacionom sudu u toj zemlji zahtev za izmenu arbitražne odluke donesene u postupku iz 2016. godine, zahtevajući da se ona poništi. Apelacioni sud je prilikom procene pravnog osnova Deripaske prihvatio argumente naše države i doneo presudu u korist Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Evropa