Evropa

Francuz oštrog vida sprečio tragediju pri urušavanju zgrade u Lilu - vraćao se iz noćnog provoda i uočio pukotinu

Komentari

Autor: Euronews

12/11/2022

-

21:45

Francuz oštrog vida sprečio tragediju pri urušavanju zgrade u Lilu - vraćao se iz  noćnog provoda i uočio pukotinu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Do sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj nakon urušavanja zgrade u gradu Lilu na severu Francuske, zahvaljujući ranom upozorenju stanovnika, saopštile su gradske vlasti, a sve zahvaljujući spletu okolnosti i dobrom zapažanju jednog stanovnika Lila.

Vatrogasci iz Lila izvukli su jednu osobu iz ruševina, sa samo lakšim povredama, dok se druga, za koju se smatra da je lekar, za sada vodi kao nestala. Ipak, zvaničnici veruje da nema žrtava.

Potraga za ostalima zarobljenim u ruševinama je u toku, a zatim sledi istraga o uzroku obrušavanja zgrade.

Muškarac koji se oko tri sata ujutro vraćao iz noćnog provoda, slučajno je uočio preteću pukotinu na višespratnici i o tome odmah obavestio nadležne. Vatrogasci su napravili kordon oko zgrade koja je istog momenta evakuisana

Gradonačelnica Lila Martine Aubri rekla je francuskoj televiziji BFM TV da je čovekov gest spasio živote, iako spasilac nije imenovan. 

„Još se tresem, jer da ovaj gospodin nije došao kući u tri sata ujutro i kontaktirao nas, ne bismo imali ovakvu reakciju i, eto, očigledno bi bilo smrtnih slučajeva“, rekla je Obri, a preneo Euronews.

"Prvo je upozorio opštinsku policiju i vatrogasce, koji su odlučili da evakuišu zgradu, smatrajući da postoji stvarna opasnost", navela je.

Sličnih, ali tragičnih primera bilo je ranije u Francuskoj. U 2018. godini, u južnom francuskom gradu Marseju srušile su se dve oronule zgrade, pri čemu je poginulo osam ljudi i izazvalo oštre kritike lokalnih vlasti i francuske vlade. 

Tadašnji francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner je reagovao tako što je naredio reviziju zgrade po zgradu u celom gradu, kao i stvaranje sigurnijih uslova za život.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa