Evropa

Ubistvo koje je potreslo Francusku: Telo devojčice Lole pronađeno u koferu, desničari slučaj iskoristili za proteste

Komentari
Ubistvo koje je potreslo Francusku: Telo devojčice Lole pronađeno u koferu, desničari slučaj iskoristili za proteste
Ubistvo koje je potreslo Francusku: Telo devojčice Lole pronađeno u koferu, desničari slučaj iskoristili za proteste - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ubistvo 12-godišnje Lole, koje se desilo prošlog petka, i čije telo je istog dana pronađeno u plastičnom koferu u dvorištu zgrade u kojoj je živela, šokiralo je celu Francusku ali i pokrenulo bujicu komentara, pre svega krajnje desnice. Francuski desničari inače osuđuju imigracionu politiku, a ovaj slučaj povezuju sa svojim kritikama upravo zato što je glavnoosumnjičena osoba za ubistvo devojčice strana državljanka koja je u Francuskoj, u trenutku kada je počinila zločin, boravila ilegalno.

Naime, beskućnica optužena za ubistvo, silovanje i mučenje dvanaestogodišnje školarke, Dahbija B. (24), poreklom je iz Alžira i osumnjičena je da je upravo ona odvela malenu Lolu u stan svoje sestre, nakon čega se devojčici gubi svaki trag. Par sati nakon prijave o nestanku, dete je pronađeno mrtvo u plastičnom koferu, u dvorištu svoje zgrade.

Na snimku sa sigurnosnih kamera od prošlog petka vidi se kako Lola sa nekom nepoznatom ženom ulazi u stambenu zgradu, u kojoj inače živi sa roditeljima, na severoistoku Pariza oko 15.15 sati, i to je bilo poslednji put da je devojčica viđena živa. 

Šta se desilo sa Lolom

Nakon što su roditelji čekali da Lola stigne iz škole i utvrdili da od nje nema ni traga, ni glasa, njena majka Dalfin Dejvijet, prijavila je nestanak svoje ćerke policiji i zatražila pomoć, prenosi Vašington post.

Ona je takođe objavila sliku svoje devojčice uz sledeću poruku: "Naša ćerka Lola je poslednji put viđena u 15.20 časova uz društvu žene koju ne poznajemo u našoj stambenoj jedinici".

Lolin otac, koji radi kao domar u zgradi u kojoj porodica živi, pogledao je snimke sa bezbednosnih kamera i tada video svoju ćerku kako ulazi u hodnik u pratnji mlade žene. Otprilike dva sata kasnije, ta ista žena, koja je u francuskim medijma identifikovana kao 24-godišnja državljanka Alžira, napustila je zgradu, ali ovog puta sama i to noseći tešku torbu.

Ovo su potvrdili kasnije i svedoci koji su naveli da su videli ženu kako vuče kofer koji je bio "uprljan krvlju" i koji je "jako mirisao na izbeljivač".

Nakon potrage, Lola je pronađena istog dana uveče u zadnjem dvorištu svoje zgrade na severoistoku francuske prestonice. Njeno telo bilo je vezano i nalazilo se u plastičnom koferu u blizini zgrade, a na nogama je imala utisnute brojeve 1 i 0. Obdukcija, koja je rađena proteklog vikenda, pokazala je da je devojčica preminula od posledica gušenja. 

Glavnooosumnjičena Dahbija B. uhapšena je dan kasnije, a optužena je za ubistvo deteta mlađeg od 15 godina, za silovanje, mučenje i sakrivanje tela. 

Još tri osobe, dva muškarca i sestra su osumnjičeni. Uhapšeni su takođe u subotu nakon čega im je određen pritvor. Jedan muškarac je optužen i čeka na ispitivanje u okviru sudske istrage, dok je drugo dvoje oslobođeno bez podizanja optužnice. 

Za muškarca se veruje da je prevozio Dahbiju B. i kofer sa telom devojčice u svom automobilu. Policija veruje da je on, nakon što ga je vozio po predgrađu Pariza, vratio u stabenu zgradu devojčice i sestre Dahbije. Nakon toga je usledila bučna svađa, nakon čega je Dahbija B. ponovo otišla, ali ovog puta bez kofera. 

Ona je tada prenoćila u predgrađu Bois-Kolom gde je sutradan i uhapšena. Vašington post navodi da je reč je o ženi sa ekstremnim psihološkim problemima. Tužioci su u saopštenju za javnost naveli da je žena tokom ispitivanja davala različite izjave, prelazeći između priznanja i poricanja činjenica slučaja. Na kraju je rekla da je dovela Lolu u stan svoje sestre u istoj zgradi, gde ju je naterela da se istušira pre nego što ju je seksualno zlostavljala. 

Nije pomenula trgovinu organima tokom razgovora sa policijom, iako je jedan svedok na početku istrage to naveo kao mogući motiv. Kada su osumjičenoj, koja nema krivični dosije ali je bila žrtva nasilja u porodici 2018. godine, pokazane fotografije Lolinog tela, ona je navodno odgovorila: "Nije mi ni toplo ni hladno. I ja sam bila silovana i videla sam svoje roditelje kako umiru pred mojim očima".

Roditelji uplašeni za bezbednost svoje dece

U Lolinoj školi, deca i roditelji su bili vidno uznemireni u ponedeljak ujutro. Školu su posetili ministar obrazovanja Pap Ndiaje i gradonačelnica Pariza An Idalgo, kao i timovi za psihološku podršku. 

"Jutros sam pratio sina do škole. Išao sam nekoliko metara iza njega, jer sam želeo da budem siguran da je bezbedan", rekao je je jedan od meštana lokalnim medijima. 

profimedia

 

Druga meštanka, čije dete takođe ide u Lolinu školu, rekla je da planira da od sada odvodi i dovodi dete iz škole i da tu nema pregovora, jer je, kako je navela, uplašena za njegovu bezbednost.

Bridžit Makron, prva dama Francuske, takođe se oglasila i rekla da je Lolino ubistvo "apsolutno odvratna i nepodnošljiva tragedija". Francuski predsednik rekao je da je država uz roditelje devojčice, kojima je obećao punu podršku.

Protivnici vlade tvrde: Labava politka je dovela do ovoga

Međutim, desničarska opozicija optužuje vladu da njena "labava" politika imigracije doprinela ovom tragičnom slučaju. Kako BBC navodi Dafbija B. nema prijavljeno prebivalište u Fransukoj. Na to su posebno ukazali francuski desničari. 

Naime, ona je 20. avgusta zaustavljena na aerodromu pošto joj je istekla viza za boravak u ovoj zemlji, u koju je legalno došla kao studentkinja pre šest godina. Tada joj je naloženo da u roku od mesec dana napusti zemlju. Pošto nije imala krivični dosije, nije bila zadržana u pritvoru. 

"Osumnjičena za ovo varvarsko delo ne bi trebalo da bude u našoj zemlji - šta vas sprečava da konačno stavite tačku na ovu nekontrolisanu, pritajenu imigraciju", zapitala je Marin Le Pen, liderka desničarskog Nacionalnog okupljanja.

Premijerka Elizabet Born apelovala je na Le Pen da "pokaže malo pristojnosti" i poštuje bol roditelja, rekavši: "Neka policija i pravosuđe rade svoj posao".

Erik Zemur, koji je takođe kao i Le Pen bio predsednički kandidat krajnje desnice, opisao je ovo ubistvo kao "Frankocid", odnosno ubistvo Francuza.

Erik Poge, poslanik iz redova republikanaca, rekao da je "Lolin život izgubljen zato što ministar pravde nije izbacio osumnjičenu iz zemlje".

Sa druge strane, Žerald Darmanin, francuski ministar unutrašnjih poslova, pozvao je krajnju desnicu da razmisli o posledicama ovakvih tvrdnji, koje je u izjavi za radio RTL okarakterisao kao nedostojne.

Protesti desnice, uprkos apelima roditelja Lole

Međutim, situacija je esslairala i to na ulicama. Zemur i stotine drugih pristalica desnice okupili su se juče u Parizu kako bi protestovali zbog ubistva devojčice. Njena porodica je preko svog advokata u zatražila od demonstranata da "hitno prestanu" da koriste "ime i sliku deteta u političke svrhe", prenosi Euronews.

Francuske desničarke stranke i dalje insistiraju na činjenici da je zločin počinila strana državljanka kojoj je ranije već bilo najavljeno da napusti zemlju. Desničari smatraju da bi ovaj slučaj trebalo da bude poziv za buđenje vlasti da sprovede zakone o imigraciji.

Kao odgovor, fancuska vlada je priznala da "mora radi bolje" na ilegalnoj imigraciji. Međutim, saveznici francuskog predsednika Emenuela Makrona osudili su ono što nazivaju bezosećajnim pokušajem da se iskoristi tragedija porodice kako bi se postigli određeni politički poeni.

Lolini roditelji pozvali su demonstrante da ne politizuju smrt devojčice, rekavši da ukoliko žele, " mogu dostojanstveno da odaju počast devojčici".

Euronews navodi da se u izveštaju francuskog Senata ističe da, iako je 2021. godine izdato 143.226 naloga za deportaciju, izvršeno je samo 9,3 odsto, što je pad sa 15,6 odsto u odnosu na 2019. godinu. 

Za razliku od Zemura, Le Pen, koja je inače od Makrona već dva puta izgubila na predsedničkim izborima, nije se odazvala protestu. Međutim, njena stranka Nacionalni skup je organizovao minut ćutanja ispred francuskog parlamenta "u znak poštovanja prema Loli i u znak podrške prema njenoj porodici i prijateljima".

"Cela Francuska nacija je bila užasnuta ovim ubistvom. Svedoci smo jednog zločina previše, onog koji sada zahteva od nas da preduzmemo efikasne mere", poručila je ona.

Inače, pored protesta u Parizu, manji protesti održani su i u drugim gradovima poput Liona i Meca.

Komentari (0)

Evropa