Evropa

"Beli plimni talas": Protest zdravstvenih radnika u Madridu, zahtevaju više osoblja u javnom zdravstvu

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2022

-

19:13

"Beli plimni talas": Protest zdravstvenih radnika u Madridu, zahtevaju više osoblja u javnom zdravstvu
Tanjug/AP/Manu Fernandez - Copyright Tanjug/AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Desetine hiljada Španaca zaposlenih u sistemu javnog zdravstva izašlo je danas sa brojnim pristalicama iz srodnih strukovnih udruženja na demonstracije u Madridu, tražeći povećanje broja osoblja u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Zaposleni u španskom zdravstvu protestovali su protiv progresivnog urušavanja javnog zdravstvenog sistema u korist privatnih pružalaca medicinskih usluga, pozivajući na odgovornost konzervativnu vladu u Madridu, prenosi AP.

Protest u glavnom gradu Španije nazvan je "beli plimni talas" zbog belih mantila koje nose zaposleni u zdravstvu i održan je pod sloganom "Madrid ustaje za javno zdravlje".

Region Madrida je u centru ovih protesta, a na demonstracije su pozvani i srodna stukovna udruženja, radnički sindikati i levičarske političke stranke.

Regionalna vlada Madrida na čelu sa Izabel Ajuso iz Narodne stranke našla se na udaru kritike poslednjih godina, posebno od kada je 2020. godine proglašena pandemija kovida 19, a istovremeno je smanjivan broj medicinskog osoblja u bolnicama i centrima za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa