Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski posetio Herson: "Spremni smo za mir u celoj zemlji"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2022

-

08:14

RAT U UKRAJINI Zelenski posetio Herson: "Spremni smo za mir u celoj zemlji"
RAT U UKRAJINI Zelenski posetio Herson: "Spremni smo za mir u celoj zemlji" - Copyright Tanjug AP/Bernat Armangue, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 263. dan rata u Ukrajini. Javna preduzeća rade na obnavljanju inrastrukture koju su ruske snage minirale i uništile prilikom povlačenja iz Hersona, a većina objekata u tom gradu i dalje je bez struje i vode. Britanski ministar odbrane rekao je prethodnog dana kako "Ukrajina ima zamah, ali je Moskva daleko od odustajanja". Iako i dalje nema nagoveštaja o pregovorima, savetnik u kabinetu predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, naveo je da "da Rusija politički i psihološki nije spremna za pregovore sa Ukrajinom i povlačenje trupa, ali da će biti spremna nakon što ukrajinske snage preuzmu kontrolu nad Donjeckom ili Luganskom".

Ključni događaji

  • Javne službe rade na obnavljanju infrastrukture u Hersonu
  • Upozorava se na humanitarnu katastrofu u novooslobođenom gradu
  • Lavrov optužio zapad da "militarizuje jugoistočnu Aziju"
  • Arahamija: Mirovni pregovori bi mogli da se nastave 2023.
  • SAD: Neke sankcije Moskvi bi mogle da ostanu i posle rata

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.40 Medvedev: UN da pozovu SAD da plate odštetu mnogim zemljama

Nakon što je donela rezoluciju da Rusija plati odštetu Ukrajini, Generalna skupština Ujedinjenih nacija sada treba da pozove SAD da plate odštetu Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i drugim zemljama, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Trebalo bi da usvoje istu preporuku o plaćanju potpune odštete koju su SAD nanele Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i mnogim drugim zemljama koje su stradale od Amerikanaca i NATO-a", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, komentarišući glasanje UN o rezoluciji kojom se priznaje neophodnost uspostavljanja mehanizma kako bi Rusija platila ratnu odštetu Ukrajini, preneo je TASS.

21.07 Rezolucija GS UN: Rusija da plati ratnu odštetu Ukrajini

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odobrila je danas rezoluciju u kojoj se navodi da Rusija mora da plati Ukrajini ratnu odštetu i da je Moskva odgovorna za invaziju na Ukrajinu. U rezoluciji, koju je podržalo 94 od 193 država članica Generalne skupštine UN, navodi se da Rusija mora da odgovara za kršenje međunarodnog prava u Ukrajini i protiv Ukrajine.

U rezoluciji se navodi i da Rusija "mora da snosi pravne posledice za sve svoje međunarodne protivpravne postupke, uključujući i isplatu obeštećenja za povrede i bilo kakvu štetu prouzrokovanu takvim radnjama", preneo je Rojters.

Rezoluciju su podržale 94 članice, protiv je bilo 14, a još 73 članice UN bilo je uzdržano.

19.40 Sada i Rusi s dvostrukim državljanstvom mogu biti mobilisani

Od danas i građani Rusije koji imaju državljanstvo ili boravišnu dozvolu neke druge zemlje mogu biti pozvani u rusku vojsku, navodi se u ukazu predsednika Vladimira Putina koji je stupio na snagu. Ranije su samo građani Rusije koji nemaju dvojno državljnstvo mogli biti regrutovani, a strani državljani su i do sada mogli da služe u ruskoj vojsci pod ugovorom.

Prema novoj verziji pravilnika, mogu biti regrutovani "vojnici, mornari, narednici i podoficiri koji su državljani Rusije, uključujući i one koji imaju državljanstvo druge zemlje ili boravišnu dozvolu ili drugi dokument koji potvrđuje pravo na stalni boravak na teritoriji strane države.

18.32 Borelj: EU i članice isporučile Ukrajini oružje za 8 milijardi dolara

Evropska unija i države članice uputile su Ukrajini oružje i vojnu opremu u vrednosti od najmanje osam milijardi evra, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. To je oko 45 odsto onoga što su SAD isporučile Kijevu, rekao je Borelj novinarima posle sastanka sa kolegama iz EU u Briselu, preneo je Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

17.04 Rusija uvela sankcije Kanadi, na meti i glumac Džim Keri

Rusija je donela meru zabrane ulaska u zemlju za 100 Kanađana, uključujući i holivudskog glumca Džima Kerija, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova. "Ulazak je zabranjen na osnovu reciprociteta kao odgovor na odluku režima premijera Džastina Trudoa da uvede sankcije ruskom rukovodstvu, političarima, poslanicima, poslovnim ljudima, stručnjacima, novinarima, kulturnim ličnostima i svima ostalima koje kanadska rusofobična vlada smatra nepoželjnim,“, navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Kanada je 28. oktobra uvela sankcije protiv 35 Rusa i šest ruskih kompanija. U Kanadi živi veliki broj Ukrajinaca koji su tražili od vlade u Otavi da pooštri sankcije prema Rusiji. Sankcije su uvedene zameniku ruskog premijera Aleksandru Novaku, ministru industrije Denisu Manturovu, ministru za energetiku Nikolaju Šulginovu i predsedniku borda direktora Gasproma Viktoru Zubvkovu. Kanada je takođe uvela sankcije kompanijama Lukoil, Transoil i Sogaz.

AP/Richard Shotwell

 

17.00 Peskov: Rusko-američki pregovori u toku u Ankari

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da su u toku pregovori između Rusije i SAD u Ankari, javila je agencija RIA Novosti. Prethodno je ruski list Komersant preneo da su ruska i američka delegacija doputovale u Ankaru na pregovore, kao i da je u ruskoj delegaciji direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće saopštio je da direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns boravi u Ankari kako bi razgovarao sa svojim ruskim kolegom o posledicama eventualne ruske upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da Berns, bivši američki ambasador u Rusiji, ne vodi nikakve pregovore s Nariškinom, preneo je Rojters.

"On ne vodi pregovore niti razgovara o rešavanju rata u Ukrajini", rekao je zvaničnik, dodajući da će Berns pokrenuti pianje Amerikanaca zatvorenih u Rusiji.

14.32 Ukrajina do sada u ovoj sezoni izvezla 15,1 miliona tona pšenice

Ukrajina je do sada izvezla skoro 15,1 milion tona žitarica u sezoni 2022/23, što je za 30,6 odsto manje u odnosu na 21,8 miliona tona izvezenih u istom periodu prethodne sezone, prema današnjim podacima Ministarstva poljoprivrede.

Podaci ministarstva pokazuju da je u dosadašnjem toku sezone, koja je počela u julu 2022. i traje do juna 2023, izvezeno 5,7 miliona tona pšenice, 8,1 milion tona kukuruza i 1,2 miliona tona ječma, prenosi Rojters.

Vlada je saopštila da bi ukrajinska žetva mogla da iznosi između 50 i 52 miliona tona žitarica ove godine, što je znatno ispod rekordnih 86 miliona tona u 2021. godini zbog gubitka teritorije koju su zauzele ruske snage i nižih prinosa.

Izvoz žitarica je opao otkako je Rusija u februaru pokrenula napad na Ukrajinu i blokirala ukrajinske crnomorske luke, što je izazvalo skok globalnih cena hrane i strah od nestašice u Africi i na Bliskom istoku. Tri crnomorske luke su deblokirane krajem jula u okviru sporazuma između Moskve i Kijeva postignutog uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske.

14.02 Nova rezolucija IAEA osuđuje napade na nuklearke

Nacrt treće rezolucije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji se tiče rata u Ukrajini, ponovo apeluje na Rusiju da prekine sve akcije na ukrajinske nuklearne objekte, uključujući Zaporožje.

"Pozivamo Rusku Federaciju da odustane od svojih neosnovanih zahteva o vlasništvu nad zaporoškom nuklearnom elektranom, da odmah povuče vojno i drugo osoblje iz elektrane i obustavi sve napade na elektranu i bilo koje drugo nuklerano postrojenje u Ukrajini", navodi se u saopštenju koje je Kanada prosledila ostalim zemljama članicama, prenosi Rojters.

AP Photo

 

13.16 Stoltenberg: Uloga NATO je da podrži Ukrajinu

Na Ukrajini je da odluči koji su joj uslovi prihvatljivi za pregovore o okončanju rata koji Rusija vodi protiv te zemlje, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i poručio da je uloga NATO da podrži zvanični Kijev.

"Na Ukrajini je da odluči koji su joj uslovi prihvatljivi, a na nama je da ih podržimo", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa članovima holandske vlade u Hagu, prenosi Rojters.

11.36 Kremlj o dolasku Zelenskog u Herson: To je teritorija Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije danas komentarisao vest o poseti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ukrajinskom gradu Hersonu, koji su ruske snage nedavno napustile. Na pitanje novinara kako Kremlj ocenjuje posetu Zelenskog Hersonu, Peskov je kratko odgovorio:

"Bez komentara. Vi znate da je to teritorija Ruske Federacije", prenosi Interfaks.

10.55 Zelenski posetio Herson

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je posetio strateški važan ukrajinski grad Herson, koji su pre nekoliko dana napustile ruske okupacione trupe. Predsednik Zelenski je zahvalio NATO i drugim saveznicima za njihovu pomoć u ratu protiv Rusije, prenosi Rojters.

"Idemo napred", rekao je Zelenski postrojenim ukrajinskim trupama. "Spremni smo za mir, mir u celoj zemlji", kazao je on.

Tanjug AP/Bernat Armangue

 

09.42 Borelj: Ukrajina odlučuje kada će pregovarati s Rusijom

Na Ukrajini je da odluči kada će ući u pregovore sa Rusijom, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, komentarišući spekulacije da bi Zapad mogao da podstakne Kijev da započne pregovore sa Moskvom.

"Ukrajina će sama odlučiti šta da radi. Naša dužnost je da ih podržimo", rekao je Borelj po dolasku u Brisel na sastanak ministara spoljnih poslova EU, preneo je Rojters.

08.24 Dženet Jelen: Nove sankcije SAD protiv Rusije

Američka ministarka finansija Dženet Jelen najavila je danas da će Sjedinjene Države uvesti nove sankcije transnacionalnoj mreži pojedinaca i kompanija, koje rade na nabavci vojnih tehnologija koje se koriste za ruske ratne akcije u Ukrajini.

Na marginama samita G20 na Baliju, Jelen je rekla novinarima da će sankcije biti usmerene na 14 pojedinaca i 28 poslovnih entiteta, među kojima su i finansijski posrednici, ali je odbila da pruži detalje o tome gde su locirani i najavila da će kasnije danas biti izdato saopštenje, prenosi Rojters.

"Ovo je deo naših uvećanih napora da prekinemo ratne aktivnosti Rusije i kroz sankcije i kontrolu izvoza uskratimo opremu koja je potrebna Moskvi", rekla je Jelen i odbila da pruži detalje o tome na koje tehnologije bi bile usmerene nove sankcije.

08.10 Zelenski optužio ruske snage za ratne zločine u Hersonu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je ruske vojnike da su počinili ratne zločine i ubijali civile u Hersonu, gradu čije je delove prošle nedelje ponovo zauzela ukrajinska vojska nakon ruskog povlačenja.

"Istražitelji su već dokumentovali više od 400 ruskih ratnih zločina. Pronađena su tela mrtvih civila i vojnika. Ruska vojska je iza sebe ostavila tragove divljaštva, kao i u drugim regionima zemlje kroz koje je prošla", izjavio je Zelenski u noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Rojters nije mogao da proveri navode Zelenskog, a Rusija poriče da su njene trupe namerno ugrožavale civile.

07.30 UN danas glasa o predlogu da Rusija plati ratnu odštetu Ukrajini

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasaće danas, na inicijativu zapadnih zemalja, o rezoluciji kojom bi se Rusija smatrala odgovornom za kršenje međunarodnog prava zbog napada za Ukrajinu, zbog čega bi morala da plati ratnu odštetu.

U nacrtu rezolucije, u koju je AP imao uvid, zaključuje se da je potrebno uspostaviti "međunarodni mehanizam reparacije za štetu, gubitke ili povrede" nastale zbog "nepravednih postupaka" Rusije protiv Ukrajine.

07.00 Ukrajina: U nedelju dana oslobođeno 179 naselja na jugu

Južna komanda ukrajinske vojske sinoć je objavila da je u nedelju dana na jugu zemlje na denoj obali Dnjepra oslobođeno gotovo 180 naselja.

Od 7. do 13. novembra ukrajinske snage oslobodile su 179 gradova i sela u Mikolajivskoj i Hersonskoj oblasti. To uključuje i grad Herson, jedini regionalni glavni grad koji su Rusi okupirali na početku invazije na Ukrajinu, saopšteno je.

6.55 Podoljak: Rusija će biti spremna za pregovore kada izgubi Donjeck ili Lugansk

Savetnik u kabinetu predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, smatra da Rusija politički i psihološki nije spremna za pregovore sa Ukrajinom i povlačenje trupa, ali da će biti spremna nakon što ukrajinske snage preuzmu kontrolu nad Donjeckom ili Luganskom.

"Politički i psihološki Rusija nije spremna za pregovore sa Ukrajinom i povlačenje trupa. Alii to će se dogoditi. Odmah nakon oslobođenja Donjecka ili Luganska", napisao je Podoljak na Tviteru.

Prema njegovoj oceni, podrška ratu u Rusiji brzo opada i svi, od, kako je naveo, "oligarha do obućara" saglasni su da je vreme da se rat završi, prenosi Interfaks Ukrajina.

6.30 Volas: Moskva je daleko od odustajanja

Ukrajina ima zamah u ratu sa Rusijom, ali je Moskva daleko od odustajanja, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas.

"Ukrajina ima zamah... To nije veliki zamah, ali ipak Ukrajinci su na dobrom putu", rekao je Volas radiju Tajms. 

On je dodao i da bi bilo glupo gledati na povlačenje Rusije iz Hersona kao na kraj rata, prenosi Rojters. "Niko ne potcenjuje Rusiju. Moskva je daleko od odustajanja", rekao je Volas.

6.05 Komunalci rade na obnavljanju infrastrukture u Hersonu

Komunalna preduzeća u Hersonu rade na obnavljanju infrastrukture koju su, kako piše Rojters, ruske snage oštetile i minirale pre povlačenja. Većina objekata u tom gradu na jugu Ukrajine i dalje je bez struje i vode, saopštili su regionalni zvaničnici.

Guverner Hersonske oblasti Jaroslav Januševič potvrdio je da su vlasti odlučile da zadrže policijski čas od 17 do 8 časova i zabrane izlazak i ulazak u grad kao nužnu bezbednosnu meru.

"Neprijatelj je minirao sve kritične infrastrukturne objekte. Pokušaćemo da u roku od nekoliko dana otvorimo grad", rekao je Januševič u intervjuu za ukrajinsku televiziju.

On je na Telegramu upozorio da bi se građani, usprkos ulasku ukrajinske vojske u niz naselja u Hersonskoj oblasti, zbog mogućnosti ruske osvete trebali držati podalje od nedavno oslobođenih mesta.

Komentari (0)

Evropa