Evropa

Demonstranti traže ostavku vlade u Moldaviji, Vlada - zabranu partije koja organizuje proteste zbog veza s Moskvom

Komentari

Autor: AP

13/11/2022

-

23:41

Demonstranti traže ostavku vlade u Moldaviji, Vlada - zabranu partije koja organizuje proteste zbog veza s Moskvom
Tanjug/AP/Aurel Obreja - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade demonstranata okupilo se na ulicama Kišinjeva, glavnog grada Moldavije, zbog navodnih propusta vlade usred zimske energetske krize i nagle inflacije. Oni su uzvikivali slogane dok su marširali prema Ustavnom sudu, a pozivali su na prevremene izbore i ostavku aktuelne predsednice Moldavije Maje Sandu.

Moldavija, bivša sovjetska republika između Rumunije i Ukrajine sa 2,6 miliona ljudi, krenula je izrazito zapadno orijentisanim putem tokom prošle godine. Ali u protekla dva meseca, niz protesta koje je pokrenula populistička partija Šor potreslo je zemlju.

Lider partije Šor, Ilan Šor, moldavski je oligarh koji je trenutno u egzilu u Izraelu. On je umešan u krađu milijardu dolara iz jedne banke i nedavno je stavljen na listu sankcija američkog Stejt departmenta, gde je navedeno da radi "u ruskim interesima". 

Vašington kaže da Šor radi sa "korumpiranim oligarsima i entitetima sa sedištem u Moskvi na stvaranju političkih nemira u Moldaviji", i na podrivanju nastojanja zemlje da se pridruži Evropskoj uniji. U junu, Moldaviji je dodeljen status kandidata za članstvo u EU.

Vlada Moldavije je u četvrtak podnela zahtev Ustavnom sudu zemlje da se stranka Šor proglasi nelegalnom. Moldavsko antikorupcijsko tužilaštvo takođe istražuje finansiranje protesta, za koje tužioci kažu da uključuje barem nešto ruskog novca.

Protesti dolaze u trenutku kada se moldavska vlada bori sa ozbiljnom zimskom energetskom krizom i brzim rastom inflacije. Rusija, na koju se Moldavija u potpunosti oslanja za svoj prirodni gas, nedavno je prepolovila količine koje joj šalje.

Sandu je rekla da je odluka Moskve da prekine isporuke gasa bila "politička ucena", i optužila je proruske političke snage u Moldaviji da "cinično iskorišćavaju poteškoće i nezadovoljstvo ljudi da izazovu haos i vrate zemlju sa njenog evropskog puta".

U četvrtak, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boravila je u zvaničnoj poseti Moldaviji, gde je obećala 250 miliona evra od bloka za pomoć zemlji, kako bi se izborila sa energetskom krizom.

"Moldavija je deo naše evropske porodice, a porodica mora da se drži zajedno kada su vremena teška", rekla je Fon der Lajen tada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa