Evropa

Nehamer pred samit u Beogradu: Dok EK ne bude delovala, moramo sami preduzimati mere za zaštitu granica

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2022

-

09:53

Nehamer pred samit u Beogradu: Dok EK ne bude delovala, moramo sami preduzimati mere za zaštitu granica
Karl Nehamer - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Cilj trilateralnog samita u Beogradu je stvaranje snažne osovine u borbi protiv ilegalne migracije i preduzimanje zajedničkih mera za snažniju zaštitu granica, poručio je austrijski kancelar Karl Nehamer uoči današnjeg sastanka u Beogradu s predsednikom Srbije i premijerom Mađarske.


Iz njegovog kabineta je saopšteno da će na sastanku u Beogradu, koji je nastavak trilaterale iz Budimpešte, kada su se pre mesec dana sastali kancelar Nehamer, mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biti upućen snažan signal daljeg pooštravanja mera.

Fokus samita biće jačanje zaštite granice i mere za vraćanje ilegalnih migranata.

Na prethodnom samitu u Budimpešti preduzeti su važni koraci, kako se podvlači u Beču - obećanje Srbije da će usaglasiti vizni režim sa EU.

Austrija je bila posebno pogođena povećanim brojem migranata iz Indije i Tunisa koji su bez viza mogli da uđu u Srbiju, a potom nastavili put ka zapadnoj Evropi, bez mogućnosti da ostvare azilantski status u Austriji.

Nehamer smatra da je evropski sistem azila propao.

"Sve dok Evropska komisija ne bude konačno delovala, moramo sami preduzimati mere i to činimo“, naglasio je on dodajući da je zbog toga na Samitu u Beogradu apsolutni prioritet u borbi protiv ilegalne migracije zaštita granica u Mađarskoj i Srbiji.

Austrija će, kako se poručuje iz Beča, podržati Srbiju u zaštiti granice, kao i vraćanju ilegalaca iz Srbije u zemlje porekla.

Inače u Beograd Nehamer putuje u pratnji šefa austrijske diplomatije Aleksandera Šalenberga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa