Evropa

Klimatski aktivisti u Austriji zaposeli univerzitetske amfiteatre, poručuju da "Zemlja gori"

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2022

-

08:36

Klimatski aktivisti u Austriji zaposeli univerzitetske amfiteatre, poručuju da "Zemlja gori"
Klimatski aktivisti zaposeli univerzitetske amfiteatre - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Klimatski aktivisti u Austriji zauzeli su univerzitetske amfiteatre u više gradova, u akciji pod nazivom "Zemlja gori", želeći na taj način da skrenu pažnju na problem klimatskih promena i neophodnost da se tim povodom nešto mora preduzeti.

Aktivisti, koji su zauzeli amfiteatre Univerziteta u Beču, Insbruku i Salcburgu kažu da su deo međunarodnog pokreta "Kraj fosilima: zauzmi", koja preko zaposedanja institucija želi podstaći prestanak korišćenja fosilnih goriva.

Takođe, aktivisti traže i socijalnu i obrazovnu ravnopravnost, kao i veći budžet za univerzitete. U Beču su aktivisti zauzeli najveći amfiteatar bečkog Univerziteta "C1" u zdanju "Altes AKH".

Tokom protesta u amfiteatru održavaju se predavanja i radne grupe na temu klimatskih promena. U Insbruku je Rektorat univerziteta pokušao da razgovara sa aktivistima kako bi saznali koliko dugo planiraju da ostanu u amfiteatru.

Zbog zauzimanja amfiteatra planirana predavanja se održavaju u drugim prostorijama. U Salcburgu su aktivisti zaposeli čak tri amfiteatra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa