Evropa

Zatvorena beloruska opozicionarka prenačena na intenzivnu negu, advokatu ne dozvoljavaju da je vidi

Komentari

Autor: Euronews

29/11/2022

-

21:05

Zatvorena beloruska opozicionarka prenačena na intenzivnu negu, advokatu ne dozvoljavaju da je vidi
Marija Kolesnikova - Copyright Tanjug/Ramil Nasibulin/BelTA pool photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Politička zatvorenica iz Belorusije Marija Kolesnikova hospitalizovana je na odeljenju intenzivne nege, preneo je Euronews pisanja beloruskih opozicionih političara.

Politička aktivistkinja je juče prvo hospitalizovana u gradu Gomelju, a njen advokat nije mogao da je vidi, objavio je u Telegramu bivši predsednički kandidat Viktor Babariko.

Kolesnikova, koja je bila ključna ličnost u opozicionoj predsedničkoj kampanji protiv beloruskog moćnika Aleksandra Lukašenka 2020. godine, osuđena je prošle godine na 11 godina zatvora.

Ranije je bila uključena u kampanju Babarika, čiju je kandidaturu odbila Centralna izborna komisija nakon što je uhapšen pod optužbom za mito.

Kolesnikova se suočila sa optužbama za nanošenje štete nacionalnoj bezbednosti kada je privedena u septembru 2020. nakon što se opirala pokušaju vlasti da je primora na izgnanstvo.

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska rekla je da je vest o Kolesnikovoj "izuzetno zabrinjavajuća".

"Marija Kalesnikava je hospitalizovana na intenzivnoj nezi iz nepoznatih razloga", napisala je Tihanovska na Tviteru.

"Njenom advokatu nije dozvoljeno da je vidi. Nedavno je smeštena u kaznenu ćeliju. Potrebne su nam informacije o njenom stanju i moramo da osiguramo da će dobiti odgovarajuću pomoć", navela je ona.

Prema tvrdnjama Babarika, to je bio treći put zaredom da se advokatu Kolesnikove ne dozvoljava da je vidi.

Zajedno sa Tihanovskom i Veronikom Cepkalo, Kolesnikova je bila jedna od tri žene koje su predvodile pokret za pobedu nad Lukašenkom tokom predsedničkih izbora 9. avgusta 2020.

Izbori, za koje je Lukašenko tvrdio da je pobedio, doveli su do serije masovnih protesta u zemlji na koje su vlasti odgovorile nasilnim obračunom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa