Evropa

Žestoka bitka za Bahmut koji nema strateški značaj: "Ne radi se o ratu, već o stvaranju narativa koji odgovara Moskvi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Forbs, CNBC

04/12/2022

-

12:07

Žestoka bitka za Bahmut koji nema strateški značaj: "Ne radi se o ratu, već o stvaranju narativa koji odgovara Moskvi"
Žestoka bitka za Bahmut koji nema strateški značaj: "Ne radi se o ratu, već o stvaranju narativa koji odgovara Moskvi" - Copyright Tanjug/AP Photo/LIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Oko grada Bahmuta, severno od separatističkog entiteta Donjecke Narodne Republike u istočnoj Ukrajini, vodi se jedna od trenutno najvećih bitaka u ratu. Ruske trupe, proruski separatisti i plaćenici iz Vagner grupe nastavljaju očajničku vojnu akciju koju su započeli još u maju, a koja, suprotno njihovim tvrdnjama, nije uspela da razbije ukrajinsku odbranu kod ovog grada.  

Bahmut nema stratešku vrednost, a zapadni analitičari koji posmatraju stanje na terenu za vreme rata u Ukrajini zaključili su da se u napadu na Bahmut ne radi zapravo o tom gradu, već o stvaranju narativa koji odgovara Moskvi, prenosi list Forbs.

Narativ koji se Kremlj nada da će stvoriti jeste da, uprkos svim dokazima koji govore suprotno, ruske snage i dalje mogu da pobede u Ukrajini, a različite divizije koje učestvuju u napadu na ruskoj strani pokušavaju da prisvoje zasluge za fiktivne uspehe. 

Plaćenička kompanija Vagner je poslala hiljade svojih boraca u Ukrajinu, očigledno u nadi da će imati profita od ruske vojne industrije jer su konvencionalne snage te zemlje iscrpljene devetomesečnim ratom, pa se zato šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin bori za što veću "prepoznatljivost" kako bi kasnije mogao da dobije koncesije, pisao je u analizi prošlog meseca Institut za studije rata sa sedištem u Vašingtonu (ISW).

Motivacija separatista je manje opipljiva, dodali su iz ISW, navodeći da Bahmut ima "emocionalni značaj za pojedine stanovnike Donbasa", ali da nema neke veće strateške važnosti samog grada. 

Pušilin tvrdi da je grad pred opsadom, stručnjaci demantuju

Proteklih nedelja, Rusija je ponovo tvrdila da njena vojska napreduje u ovom regionu, a Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa separatističkog entiteta DNR, čak je sugerisao da se njihove snage spremaju da opkole Bahmut.

Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Ukrajinska vojska kod Bahmuta

"Naše jedinice idu napred. Direktno u okolini Artemovska ima uspeha... možemo reći da je situacija operativnog opkoljavanja prilično blizu", rekao je on za TV kanal "Rusija-24", prenela je ruska državna novinska agencija Tas.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se njene ofanzivne operacije nastavljaju u Donjecku i tvrdi da je "uništeno" 100 ukrajinskih vojnika, jedan tenk, pet borbenih oklopnih vozila i pet drugih vozila, navodi CNBC.

Sa druge strane, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su ruske snage nastavile da pokreću ofanzivne operacije u oblasti Bahmuta i okolnih naselja, ali je zvaničnik ukrajinskog ministarstva odbrane Jurij Sak oštro demantovao ruske tvrdnje da je grad blizu opkoljavanja, rekavši da "nema govora o tome".

"Ovo je laž koju sada širi ruska propaganda. Ukrajinske snage nastavljaju da brane grad, iako to nije lako", naveo je Jak, i dodao da su gubici "kolosalni".

Iz ISW su u najnovijoj analizi naveli da su "ruske snage 29. novembra ostvarile marginalne uspehe oko Bahmuta, ali je malo verovatno da će napredovati tempom koji su tvrdili ruski izvori, već se pre radi o nastavku informacionog rata Rusije". 

"Linija koja odgovara Ukrajini"

Rusi su prvi put napali Bahmut u maju tokom šireg prodora na istočnu Ukrajinu - u pitanju je bilo napredovanje koje je kulminiralo osvajanjem Severodonjecka i Lisičanska u julu. Napadi na Severodonjeck i Lisičansk bili su toliko skupi za ruske snage da nisu imali drugog izbora osim da zastanu malo i pokušaju da predahnu.

Ukrajinci su iskoristili ovu pauzu, organizovali sada već dobro poznate kontraofanzive i napali prvo ruske linije snabdevanja, a zatim krajem avgusta i početkom septembra i teritorije koje su Rusi prethodno okupirali. Kao rezultat toga, istočna ukrajinska kontraofanziva je brzo oslobodila veliki deo zemlje koji je bio pod ruskom kontrolom, ukljčujući i veoma važan grad Herson. 

Iz razloga koji prkose vojnoj logici, pojedine ruske trupe na istoku nisu se povukle sa ostatkom, pa ne samo da su ostale tamo gde su i bile, već su krenule u izolovane napade koji bar do sada nisu rezultirali značajnim teritorijalnim dobitkom. 

Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Ukrajinska vojska kod Bahmuta

Sa druge strane, u bici kod Bahmuta samo jedan korpus ukrajinske vojske zapravo vrši veći deo eliminacije protivničkih snaga - artiljerija. Preciznije, u pitanju je jedna od najboljih ukrajinskih vojnih jedinica, 40. Artiljeriljska brigada koja svakodnevno bombarduje ruske položaje, sa kojih stiže i uzvratna paljba, pa je zato veliki broj žrtava na obe strane, piše Forbs

Ni ukrajinske ni ruske trupe koje se bore za kontrolu nad Bahmutom nemaju mogućnost da ostanu pod zemljom, pa čak i kada traže zaklon u rovovima ili bunkerima, lako su uočljivi iz vazduha zahvaljujući dronovima. Poenta je, međutim, da je rat oko Bahmuta gotovo besmislen, jer dugo traje a ni jedna ni druga strana nemaju nikakve (ili gotovo nikakve) pomake. 

"U blizini Bahmuta nastavljaju se teške borbe dok Rusija nastavlja da sprovodi ofanzivne operacije, a Ukrajina drži odbrabrenu liniju", rekao je novinarima nedavno neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva odbrane. Za Kijev, čini se, dovoljno je što može da drži tu liniju, jer u većini ostalih mesta gde se vode bitke, ukrajinske snage napreduju. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

04.12.2022 12:45

Значи запад види да ће Бахмут укоро бити ослообођен од стране Руса, па се јавља унапред - да, у очима наивних слуштеља, умањи значај пада Бахмута. Вирутелна реалност саткана од илузија....

Evropa