Evropa

Švedska izručila Ankari prvog osuđenog za terorizam u Turskoj: Konkretan korak ka članstvu u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2022

-

12:48

Švedska izručila Ankari prvog osuđenog za terorizam u Turskoj: Konkretan korak ka članstvu u NATO
Švedska izručila Ankari prvog osuđenog za terorizam u Turskoj: Konkretan korak ka članstvu u NATO - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Švedska je Turskoj izručila prvu osobu osuđenu zbog pripadnosti Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) koju Ankara smatra terorističkom organizacijom. Mahmut Tat, osuđen na šest godina i 10 meseci zatvora u Turskoj, sinoć je dopremljen u Istanbul i prevezen u pritvor.

Tat je sklonište u Švedskoj zatražio 2015. godine, ali mu je to odbijeno, a nedavno ga je privela švedska policija, preneo je TASS.

To je prvi konkretan korak Švedske u sprovođenju memoranduma o članstvu u NATO-u, potpisanog sa Turskom u junu, koji podrazumeva izručenje ljudi umešanih u terorističke aktivnosti, izvestila je danas NTV.

Izručenje Tata obavljeno je dva dana nakon razgovora ministara spoljnih poslova Turske i Švedske na marginama sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu. Turski ministar Mevlut Čavušoglu je nakon sastanka napomenuo da Ankara uvažava odlučnu nameru Švedske da pristupi NATO-u, ali da očekuje konkretne korake u primeni sporazuma o izručenju terorista Turskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa