Evropa

Eksplozije na vojnim aerodromima u centralnoj Rusiji: Savetnik Zelenskog poslao zagonetnu poruku

Komentari
Eksplozije na vojnim aerodromima u centralnoj Rusiji: Savetnik Zelenskog poslao zagonetnu poruku
Ruski TU-95 bombarder u vojnoj bazi "Engels" u Saratovskoj oblasti - Copyright AP/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Eksplozije su zabeležene na dva vojna aerodroma u centralnoj Rusiji, više stotina kilometara daleko od sukoba na tlu Ukrajine. U eksploziji kamiona sa gorivom na aerodromu blizu Rjazanja troje ljudi je poginulo dok je još šestoro povređeno, preneo je Rojters pisanja ruske agencije RIA Novosti. Kako je preneo RFERL, pored izveštaja o Rjazanju, pojavili su se izveštaji i o eksplozijama u ruskoj vojnoj vazi Engels-2 kod Saratova (oko 600 kilometara daleko od Ukrajine).

Guverner Saratova Roman Busargin izdao je saopštenje u kom je pozvao meštane da ostanu mirni, ali nije ni potvrdio ni demantovao navode o eksplozijama. 

"Želim da konstatujem da se u stambenim delovima grada nisu desili vanredni događaji. Nema razloga za zabrinutost. Nijedan deo civilne infrastrukture nije oštećen. Informacije o događajima u vojnim objektima proveravaju bezbednosne agencije", sakoštio je Busargin.

Ruski Telegram kanal Astra, pozivajući se na anonimne izvore, naveo je da se neidentifikovani dron srušio u vojnu bazu Engels i da su tom prilikom oštećena dva dalekometna bombardera Tu-95, kao i da su povređena dva vojna lica. 

Euronews

 

Vazdušna baza Engels-2 je navodno korišćena kao lansirna platforma za Tu-95, kojima je Rusija napadala Ukrajinu, a isti tip projektila je lansiran i sa vojne baze blizu Rjazanja, prenosi Gardijan. Ovaj list dodaje i da su iz Kremlja saopštili kako je ruski predsednik "obavešten o incidentima". 

Ukrajinski posmatrački izveštaji od prošle nedelje sugerišu da je Rusija isporučivala krstareće rakete u vazdušnu bazu Engels-2 i prebacivala avione u vazduhoplovnu bazu Rjazanj u pripremi za još jedan napad na Ukrajinu. 

Takođe, nemački list "Špigel" objavio je prošle nedelje satelitske snimke 20 strateških bombardera parkiranih na pisti u Engels bazi, što je ocenjeno kao "priprema za novi napad na Ukrajinu".

Zagonetna poruka savetnika Zelenskog

Ne zna se ko je odgovoran za ove eksplozije, mada će se svakako pokrenuti pitanje da li je u pitanju Kijev, ocenjuje Stiven Rozenberg, urednik za Rusiju na britanskom javnom servisu BBC

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihailo Podoljak, poslao je sa svog telegram kanala zagonetnu poruku, mada nije nigde direktno pomenuo ove eksplozije.

"Zemlja je okrugla - to je otkrio još Galilej. Astronomija se nije proučavala u Kremlju, već su prednost imali dvorski astrolozima. Da su učili astronomiju, znali bi: ako se nešto lansira u vazdušni prostor drugih zemalja, pre ili kasnije će se nepoznati leteći objekti vratiti na polaznu tačku", napisao je Podoljak.

Nije poznato da Ukrajina ima bilo kakvu municiju koja bi joj omogućila da napadne Rusiju tako duboko, ali je bilo izveštaja o razvoju dronova koji bi poslužili upravo za to, dodao je dopisnik Gardijana iz Moskve Endrju Rot.

Do sada je bilo nekoliko izveštaja ruskih vlasti o napadima na njenoj teritoriji blizu granice sa Rusijom, pre svega u Belgorodu, Brjansku i Kursku. Kremlj je za ove napade, kao i za eksplozije na Krimu koji smatra svojom teritorijom, okrivio Ukrajinu, mada iz Kijeva nikada nisu preuzeli formalnu odgovornost.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Rade

05.12.2022 21:06

U Ukrajini govore engleski, ili samo kad o geografiji govore?! Prvo su ukinuli ruski, sad će i ukrajinski. Normalno, sled stvari. A njihovo bombardovanje ciljeva u Rusiji, neće da valja!

Evropa