Evropa

Hrvatska dobila zeleno svetlo: Od 2023. godine i zvanično u Šengen zoni

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

14:30

Hrvatska dobila zeleno svetlo: Od 2023. godine i zvanično u Šengen zoni
Hrvatska dobila zeleno svetlo: Od 2023. godine i zvanično u Šengen zoni - Copyright AP/Ronald Wittek

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska je u četvrtak na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU dobila jednoglasnu podršku za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumuniju nije bilo konsenzusa, objavljeno je na konferenciji za medije Saveta EU.

Hrvatska tako postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mesec dana, od 1. januara 2023. biće ukinute granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a na proleće, 26. marta 2023. i na aerodromima.

Bugarska i Rumunija nisu dobile podršku jer nije bilo konsenzusa.

Političko kolebanje

Da su Hrvatska, Rumunija i Bugarska tehnički spremne da budu deo Šengen zone, potvrdio je danas komesar za promociju evropskog načina života i podpredsednik EK Margaritis Shinas.

On je pre početka Saveta EU za unutrašnje poslove rekao da postoje države članice koje se još kolebaju da li da daju zeleno svetlo, ali, kako kaže, to kolebanje je političko.

"Ove zemlje zaboravljaju da je EU jača ukoliko se Šengen zoni proširi i da proširen Šengena znači bolje kontrole na granicama“, naglasio je Shinas i dodao je da se nada da će Savet danas doneti odluku za ulazak ovih zemalja u Šengen zonu.

AP/Ronald Wittek

 

I komesar Shinas i češki ministar unutrašnjih poslova, predsedavač Saveta Vit Rakušan, su uvereni da će danas Hrvatska dobiti zeleno svetlo za Šengen dok bi za druge dve zemlje odluka mogla biti donesena uskoro.

"Ja sam siguran da ćemo danas imati Hrvatsku u Šengen zoni. I to je veliki uspeh našeg predsedništva. Nadamo se takođe da će odluka o Bugarskoj i Rumuniji biti donesena danas“, naglasio Rakušan.

Komesarka Ilva Johanson je izjavila da očekuje "dinamičan" i „ intenzivan“ ministarski sastanak za vreme razgovora o proširenju Šengen zone.

„Očekujem da Hrvatska dobije potpunu podršku država članica i nadam se da ćemo uspeti da donesemo odluku o Bugarskoj u Rumuniji.

Međutim ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner rekao je danas uoči sednice da ta zemlja ostaje pri svom stavu protiv širenju Šengena na Bugarsku i Rumuniju.

"Danas ću glasati protiv širenja Šengena na Bugarsku i Rumuniju“, podvukao je on.

Karner je, pred današnju sednicu ministara unutrašnjih poslova EU, na kojoj bi trebalo da se donese odluka o širenju Šengena, obrazložio stav Austrije velikim brojem tražioca azila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa