Evropa

Zabludeli princ: Vođa terorističke grupe potomak nemačke dinastije od koga se distancirala i porodica

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters, Vašington post

09/12/2022

-

20:05

Zabludeli princ: Vođa terorističke grupe potomak nemačke dinastije od koga se distancirala i porodica
Racija u Nemačkoj - Copyright Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kada je nemačka policija uhapsila 25 zaverenika za koje se sumnja da su pokušali da izvrše državni udar, nije dugo trebalo da se razjasni da je reč o pripadnicima organizacije "Rajhsbirger" koja ima više od 20.000 članova širom zemlje, a poznata je po desnom ekstremizmu. Među uhapšenima je i bivša poslanica u nemačkom Bundestagu, ali i muškarac za kog se smatra da je vođa cele organizacije, a koji sebe naziva princ Hajnrih XIII Rojs.

Hajnrih XIII (71) je jedan od poslednjih potomaka dinastije koja je nekada vladala istočnom Nemačkom, a osumnjičen je zbog toga što se nadao da će postati novi lider zemlje nakon što se pod njegovim vođstvom izvrši državni udar i svrgne aktuelna vlast, prenosi agencija Rojters. U svemu tome, smatra se da mu je pomagao čovek ruske nacionalnosti koga je nemački tužilac označio imenom "Vitalija B", a koji je takođe uhapšen.

Jedan nemački list nazvao je Hajnriha "Pučki princ", što nije ni čudo kada se uzmu u obzir njegovi dosadašnji javni nastupi, naročito oni u kojima govori o planovima da se svrgne aktuelna nemačka vlast i ponovo na čelo zemlje postavi monarhija. 

Rođen 1951. godine, on je jedan od šestoro dece iz braka Hajnriha I i Vojislave Feodore, koji su princ i princeza iz dinastije Rojs. Pre nego što je upoznao svoju sadašnju partnerku, princ je bio oženjen Irankom sa kojom je imao dvoje dece, navodi Berliner cajtung. Njegov sin, rođen 1991. godine, zove se Hajnrih XXVIII.

profimedia

Hapšenje Hajnriha XIII Rojsa

Svi muškarci u ovoj dinastiji, inače, zovu se Hajnrih ili Henri, jer porodica smatra da na taj način odaje počast Hajnrihu VI, vladaru Svetog rimskog carstva (1191-1197). Međutim, članovi njegove porodice su se još ranije distancirali od njega, rekavši da je u pitanju "zbunjeni čovek koji podgreva teorije zavere".

"Pre 30 godina bio je prilično moderni preduzimač pun energije, ali se radikalizovao kroz razočarenja", rekao je u intervjuu u jednom od retkih obraćanja o Hajnrihu XIII portparol porodice Hajnrih XIV, koji je dodao da je "u veoma dalekom srodstvu sa njim", i da nije imao kontakt sa uhapšenim zaverenikom. 

Takođe, portparol je rekao da je porodica "šokirana" hapšenjem, i da su "tokom proteklih 850 godina bili tolerantna i kosmopolitska dinastija, a sada ih ljudi širom sveta, sve do Amerike, posmatraju kao teroriste i reakcionare", preneo je Vašington post.

Antisemitski govor i pokušaj kontakta sa Rusima

Ne zna se kako princ zarađuje novac ali se zna da je prilično bogat, jer je ogromno imanje u njegovom vlasništvu pretraženo prilikom racije. Na njegovom zvaničnom sajtu piše da nudi "usluge poslovne koordinacije", a na osnovu prethodnih izveštaja iz medija može se zaključiti da se bavi, ili se bavio, prodajom nekretnina.

Znaci radikalizacije bili su vidljivi u prinčevim javnim izjavama. Tako je na jednom forumu u Cirihu koji se smatra mestom okupljanja "lidera digitalnog sveta", 2019. godine, Hajnrih XIII održao govor pod naslovom: "Zašto su pripadnici elitne plave krvi postali sluge".

"Kada je bila monarhija, stvari su tekle glatko. Ako nešto ne bi bilo u redu, mogao si da se obratiš princu. Kome danas možeš da se obratiš? Poslaniku, ili nekome na lokalnom, saveznom ili EU nivou? Srećno s tim", rekao je tada okupljenima.

Zatim je nastavio je sa onom ideologijom na kojoj se i temelji "Rajhsbirger" pokret, pa je istakao da je "društvene probleme i ratove izazvala jevrejska porodica Rotšild" (što se često spominje u antisemitskim teorijama). Takođe, tvrdio je da "Nemačka savezna republika nije suverena država, već je okupirana od strane svetskih sila".

Prema rečima tužioca, Hajnrih je pokušao da stupi u kontakt sa predstavnicima Ruske Federacije u Nemačkoj, ali "nema indicija da su kontakt osobe pozitivno reagovale na njegov zahtev", a i sam je rekao 2019. da je pokušao da kontaktira ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova bez ikakvog rezultata.

Ruska ambasada u Nemačkoj je izdala saopštenje da "ni u kom slučaju ne komuniciraju sa terorističkim entitetima".

Šta je "Rajhsbirger"?

Uhapšeni pripadnici "Rajhsbirgera", ili "Građana Rajha", sumnjiče se da su hteli da sruše postojeći državni poredak u Nemačkoj, uključujući i metode nasilja kao sredstvo za postizanje cilja.

Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Tiringije Georg Majer označio je hapšenje kao "neviđeno" u istoriji moderne Nemačke, a nemačke vlasti očekuju nova hapšenja i racije. 

Ovaj pokret čine brojne male organizacije i pojedinci, uglavnom u federalnim državama Brandenburg, Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Bavarska, koje ne prihvataju legalnost Savezne Republike Nemačke, njenih institucija i državnih organa.

To zapravo znači da oni ne prihvataju današnje granice Nemačke, ne priznaju njeno uređenje i smatraju da zemljom rukovodi "duboka država". 

profimedia

 

"Građani Rajha" smatraju da je današnja Nemačka okupirana i da pripada zapadnim silama. Zapravo za njih i dalje postoje granice Nemačke iz vremena imperije 1937. godine. Svoje neslaganje sa državnim uređenjem su iskazivali time što su nemačke službe zatrpavali tužbama, a prema nemačkim zakonima, svaki podneti zahtev ili tužba mora se obraditi, što je opteretilo lokalne službe bespotrebnim poslom.

Takođe, prema pisanju DW, oni su odbijali da plaćaju porez državi i proglasili su svoje male "nacionalne teritorije" koje nazivaju "Drugo nemačko carstvo", "Slobodna država Pruska" ili "Kneževina Nemačka".

Članovi ove grupe takođe štampaju svoje pasoše i vozačke dozvole za navodne države, a smatra se da su većinom u pitanju muškarci, u proseku stariji od 50 godina i pripadnici socijalno ugroženih delova društva

Hapšenja nisu bila ograničena samo na Nemačku, pa su tako uhapšeni i oni koji su bili povezani sa "Rajshsbirgerom", a nalazili su se u Italiji i Austriji.

Komentari (0)

Evropa