Evropa

Grad u kom ne postoji tišina: Nastavljaju se velike bitke oko Bahmuta, meštani žive uz zvuke rata

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Skaj njuz, Njujork tajms

10/12/2022

-

18:00

Grad u kom ne postoji tišina: Nastavljaju se velike bitke oko Bahmuta, meštani žive uz zvuke rata
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinska vojska je nakon uspešne kontraofanzive na istoku zemlje naterala ruske oružane snage da se povuku na drugu obalu Dnjepra. Međutim, u Donjeckoj oblasti, i dalje se vodi jedna od najvećih borbi do sada - bitka za grad Bahmut. Nakon serije poraza na bojnom polju, Rusi ne odustaju od namere da osvoje ovaj grad koji je nekada imao 70.000 stanovnika, dok Kijev ni ne pomišlja da ga preda, i koristi sva raspoloživa sredstva u nameri da ga odbrane.

Borbe u ovoj oblasti traju još od maja, a ukrajinski i zapadni zvaničnici su u nekoliko navrata tvrdili kako su Rusi na ovaj deo fronta poslali pretežno pripadnike Vagner grupe, plaćeničke organizacije koja, navodno, regrutuje čak i zatvorenike koji dobijaju slobodu pod uslovom da se bore na njihovoj strani.

Međutim, uz zimske uslove, odnosno hladnoću i promenu konfiguracije terena, i jednoj i drugoj strani biće sve teže da održe borbene položaje, a snežne naslage već su prisutne na tlu oko Bahmuta, prenosi britanski "Skaj njuz" u reportaži u okviru koje je razgovarao i sa ukrajinskim vojnicima. 

Ovaj portal navodi da su "znakovi zime svuda oko njih", i da vojnici moraju "da se bore, jedu i spavaju na hladnoći, ali znaju da to isto moraju da rade i Rusi, koji većim delom imaju lošiju zimsku opremu". Takođe, dodaje se i da su konvencionalne ruske snage, povučene iz Hersona pred ukrajinskom kontraofanzivom prošlog meseca, takođe sada dodate vojsci kod Bahmuta, pa se tako dodatno povećao pritisak na ukrajinske linije.

profimedia

Ukrajinski vojnici u okolini Bahmuta

Temperature u ovom delu Ukrajine tokom januara i februara mogle bi da odu i do minus 30 na Celzijusovoj skali, pa analitičari predviđaju da i tempo borbe mora usporiti. Međutim, komandant jednog ukrajinskog bataljona koji je identifikovan samo kao Orest, rekao je da će "nastaviti sa otporom, jer nemaju drugog izbora".

Rusija nastavila sa napadima

Da zaista nemaju drugog izbora, potvrđuje u svom redovnom izveštaju i Institut za studije rata (ISW), koji navodi da su ruske snage nastavile sa kopnenim napadima sa nekoliko strana, pre svega severoistočno i južno od Bahmuta. 

"Neki ruski izvori tvrde da su borci Vagner grupe preuzeli kontrolu nad Jakovljivkom, i da se velike bitke vode blizu Bahmuta u mestime Opitne, Klaščivka i Soledar. Takođe, rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su ukrajinske trupe neuspešno pokušale da povrate kontrolu nad određenim teritrijama južno od Bahmuta", stoji u analizi ISW.

Ovaj institut, takođe, dodaje i kako rusko insistiranje na tome da se ne odustane od pokušaja osvajanja Bahmuta pruža mogućnost ukrajinskoj vojsci da ostvari značajne prednosti u drugim delovima zemlje gde je preduzela akcije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u video obraćanju 7. decembra da je sazvao sastanak generalštaba kako bi se razgovaralo o trenutnoj situaciji na frontu, pre svega kada je u pitanju Bahmut.

"Održao sam danas sastanak generalštaba. Izveštaji komadira i analize svih frontova, a naročito onih u Donjeckoj oblasti oko Bahmuta, pokazuju da je na tom području u toku veoma žestok sukob. Svaki metar je važan, i hvala svim momcima koji uništavaju našeg neprijatelja tamo svakog dana, svake noći i svakog sata", rekao je Zelenski u obraćanju.

Kako je nedavno pisao list Forbs, verovatnije od toga da Rusi zaista smatraju Bada, uprkos svim dokazima koji govore suprotno, ruske snage i dalje mogu da pobede u Ukrajini, a različite divizije koje učestvuju u napadu na ruskoj strani pokušavaju da prisvoje zasluge za fiktivne uspehe. 

Grad u kom ne postoji tišina

U Bahmutu ne postoji tišina, a dani se ne mere satima, već po tome koliko su glasni, prenosi u reportaži list "Njujork tajms". Popodne, kada Rusi pojačaju granatiranje na jugu i istoku grada, eksplozije su glasnije, i sa tim žive oni koji se još nisu iselili.

"Glasnije je nego obično, ali puca se svaki dan", rekao je meštanin Valerij dok se u pozadini čuo krešendo granata.

Izmenjena akustika grada je rezultat skoro stalnog bombardovanja još od leta, pa sada napadi i eksplozije odjekuju kilometrima. Sa predratnom populacijom od oko 70.000 stanovnika, Bahmut je nekada potpuno drugačije izgledao - deca su se igrala u parkovima, turisti posećivali gradsku vinariju, a a pešačke staze vrvele su od ljudi.

profimedia

Uništeni objekti na ulicama Bahmuta

Kada je reportaža pravljena, pre nekoliko dana, u centru grada mogli su se čuti zvuci zavijanja pasa, dizel motora ukrajinskih tenkova i lupanja lima po narušenim krovovima. 

Odjeci borbe postali su toliko uobičajeni da meštani po tipu zvuka mogu prepoznati o čemu se radi: glasan prasak u blizini označava da je eksplodirala neka kuća ili drugi objekat, prigušena eksplozija nešto dalje znači da je haubica uništena, dok se zvuci odlazećih raketa oslikavaju u salvi udaljenih udaraca.

Nešto dalje, izvan Bahmuta, zvuci se stapaju. U dalekim brdima čuje se oštar prasak artiljerije, a Irina, penzionisana medicinska sestra koja živi na periferiji grada, kaže: "To pucaju naši momci. Neka ih Bog sačuva". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa