Evropa

Odnosi naglo zahladneli zbog veta: Rumunija optužila Austriju za neprijateljsko ponašanje, Beč objavio svoje razloge

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

09/12/2022

-

13:23

Odnosi naglo zahladneli zbog veta: Rumunija optužila Austriju za neprijateljsko ponašanje, Beč objavio svoje razloge
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Austrije da uloži veto na ulazak Rumunije u Šengen zonu potresla je Bukurešt. Zbog te odluke Rumunija je danas pozvala svog ambasadora u Beču na konsultacije, a prethodno je ambasadoru Austrije u Bukureštu uručena protestna nota zbog "neprijateljskog ponašanja Austrije".

Sada se Rumunija odlučila na dalji drastičniji diplomatski korak kojim signalizira zahlađenje odnosa dve zemlje. Ambasador Rumunije u Austriji Emil Hurezeanu pozvan je na konsultacije u Bukurešt, a ministarstvo spoljnih poslova Rumunije nije saopštilo koliko će vremena ambasador biti na konsultacijama.

Ministarstvo je ranije istaklo da će ovaj gest Austrije imati posledice po bilateralne odnose, a uložen je i protest zbog nedavnih izjava austrijskog kancelara Karla Nehamera prema kojem rumunske vlasti, zbog Šengena, vrše pritisak na austrijske kompanije u toj zemlji.

"Ta tvrdnja je neprihvatljiva, pošto ne odgovara realnosti", poručuje Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije.

Na visokom sastanku ministara unutrašnjih poslova u Briselu, Austrija je bila jedina zemlja koja se protivila prijemu Rumunije i Bugarske u Šengen, zonu bez pasoša koja je ukinula granične kontrole između većine zemalja članica EU. Holandija je podržala kandidaturu Rumunije, ali je bila protiv prijema Bugarske zbog vladavine prava.

I rumunski predsednik Klaus Johanis osudio je Austriju jer je blokirala pristupanje njegove zemlje šengenskoj zoni, nazivajući taj potez "neobjašnjivim", "nopravdanim" i "žalosnim".

"Jedna država članica je izabrala da ignoriše realnost i blokira evropsku jednoglasnost, na neobjašnjiv način koji je teško razumeti za celu Evropsku uniju", rekao je Johanis, prenosi Euronews.

"Za žaljenje je neopravdani stav Austrije koji rizikuje da utiče na evropsko jedinstvo i koheziju, koja nam je toliko potrebna, posebno u trenutnom geopolitičkom kontekstu", dodao je on, misleći pritom na rat u Ukrajini.

Sa druge strane, Austrija i Holandija su odobrile prijem Hrvatske u Šengen, zemlje koja je u Evropsku uniju ušla šest godina posle Rumunije, a pristupiće Šengenu od januara 2023. godine.

Zašto je Austrija stavila veto?

Negativan ishod u četvrtak bio je težak politički udarac za Bukurešt, koji je dobio snažnu podršku Evropske komisije, Evropskog parlamenta i većine zemalja EU, uključujući Francusku i Nemačku.

Komisija je više puta insistirala na tome da je Rumunija spremna da bude deo Šengena nakon što je ispunila sve tehničke i pravne uslove, uključujući upravljanje granicom i policijsku saradnju.

Uprkos tome što su, prema pisanju austrijskih medija, Nemačka i Luksemburg pokušali da izvrše pritisak da do veta ne dođe, Beč je bio nepokolebljiv.

"Blokiranje ulaska Rumunije i Bugarske u Šengensku zonu, predstavlja loš dan za Evropu. Do poslednjeg trenutka borili smo se da obezbedimo prijem Bugarske i Rumunije u šengenski prostor", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok na konferenciji za novinare u Dablinu.

Iz Austrije tvrde da je novi priliv tražilaca azila zapadnobalkanskom rutom dovoljno jak razlog da se odloži proširenje Šengena.

"Austrija ove godine primila 75.000 neregistrovanih migranata, što predstavlja bezbednosno pitanje koje ne možemo da ignorišemo", rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer.

Tanjug/AP//Darko Vojinović

Austrijski kancelar Karl Nehamer

U danima pre glasanja u Briselu, rumunski predsednik i drugi zvaničnici pokušali su da se suprotstave argumentima Austrije, rekavši da nema "nekontrolisanog protoka migranata koji prolaze kroz zemlju" i da je Rumunija dobro pripremljena da brani spoljne granice Šengena.

Johanis i Nehamer, koji su pripadali istoj političkoj porodici, Evropskoj narodnoj partiji (EPP) desnog centra, sastali su se nedavno u utorak, tokom samita EU-Zapadni Balkan u Tirani, u Albaniji.

"(Ne)postojanje konsenzusa u vezi sa pristupanjem Rumunije Šengenu, zbog protivljenja Austrije, duboko je nepravedno prema našoj zemlji i rumunskim građanima", rekao je Johanis u četvrtak nakon negativnog ishoda.

"Rumunija je zaslužila da dobije saglasnost svih. Nećemo stati dok to ne postignemo", dodao je.

Šengen omogućava prekogranično putovanje bez potrebe za nošenjem pasoša ili prolaska kroz granične kontrole. Trenutno obuhvata 26 zemalja, uključujući 22 zemlje članice EU, i skoro 420 miliona građana, a samo Irska (koja je izašla) i Kipar nisu podneli zahtev za članstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa