Evropa

Libijac osumnjičen da je 1988. godine postavio bombu u avion iznad Lokerbija pritvoren u Americi

Komentari

Autor: BBC

11/12/2022

-

18:19

Libijac osumnjičen da je 1988. godine postavio bombu u avion iznad Lokerbija pritvoren u Americi
AP/Martin Cleaver - Copyright AP/Martin Cleaver

veličina teksta

Aa Aa

Libijac optužen da je napravio bombu koja je uništila avion iznad Lokerbija pre 34 godine sada se nalazi u pritvoru u Americi, saopštile su vlasti Škotske. U bombaškom napadu nad Lokerbijem 21. decembra 1988. godine poginulo je 270 ljudi. 

Pre dve godine, Amerika je optužila Abu Agil Masuda da je odigrao ključnu ulogu u bombaškom napadu 21. decembra 1988. To je najsmrtonosniji teroristički akt na britanskom tlu u istoriji.

Poginulo je svih 259 putnika i članova posade džambo džeta, koji je iz Londona leteo za Njujork, a 11 ljudi stradalo je u Lokerbiju, kada su olupine pale na njihove domove.

Drugi Libijac, Abdel Baset al-Megrahi, osuđen je 2003. za bombaški napad na Pan ameriken avion 103 na specijalnom škotskom sudu u Holandiji.

Za sada je jedini muškarac koji je osuđen za napad.Megrahi je dobio kaznu doživotnog zatvora, ali ga je Škotska 2009. pomilovala iz saosećanja, pošto mu je dijagnostikovan rak.

Umro je u Libiji 2012. godine.

Megrahi, koji je oduvek tvrdio da je nevin, podneo je dve žalbe na presudu koja mu je izrečena u trajanju od 27 godina zatvora.Jedna žalba je odbačena, od druge je odustao.

Porodicama poginulih u bombaškom napadu u Lokerbiju rečeno je da je osumnjičeni Abu Agila Mohamed Masud Kheir Al-Marimi („Masud" ili „Masud")  u američkom pritvoru, saopštio je portparol Kancelarije fiskalne službe tužioca.

„Škotski tužioci i policija, u saradnji sa vlastima Velike Britanije i američkim kolegama, nastaviće da vode ovu istragu, sa jedinim ciljem da oni, koji su delovali zajedno sa al-Megrahijem, budu privedeni pravdi", naveo je.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa