Evropa

Određen pritvor za 17 osumnjičenih za bombaški napad u Istanbulu

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2022

-

11:20

Određen pritvor za 17 osumnjičenih za bombaški napad u Istanbulu
Određen pritvor za 17 osumnjičenih za bombaški napad u Istanbulu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turski sud odredio je zadržavanje u pritvoru za 17 osumnjičenih do početka suđenja u vezi sa bombaškim napadom u Istanbulu u nedelju, optužujući ih za napad na jedinstvo države, ubistvo s predumišljajem i pokušaje ubistva, javila je danas turska državna agencija Anadolija.

Sud je pustio još trojicu osumnjičenih iz pritvora do početka suđenja, a takođe je naređeno da se iz Turske deportuje 29 osoba koje je policija uhapsila u vezi sa napadom u Istanbulu, preneo je AP.

Tužioci su oko pet sati ispitivali glavnu osumnjičenu za napad Ahlam Albašir, Sirijku koja je optužena da je ostavila bombu napunjenu TNT-om na aveniji Istiklal, pri čemu je ona priznala da je ostavila torbu u kojoj je bila eksplozivna naprava na uličnoj klupi, ali je tvrdila da nije znala šta je u njoj.

Albašir je navodno rekla da je ilegalno ušla u Tursku i da je četiri meseca boravila u kući u Istanbulu, sa još jednim od osumnjičenih, prenela je Anadolija. Jednog osumnjičenog uhapsila je turska policija kasno u sredu u sirijskom gradu Azazu, koji je trenutno pod kontrolom sirijske opozicije koju podržava Turska, i policija ga je ispitivala, prenela je američka agencija.

Očekuje se da će datum suđenja biti određen nakon što tužioci pripreme optužnicu, što bi moglo potrajati mesecima. U bombaškom napadu na istanbulsku aveniju Istiklal 13. novembra poginulo je šest osoba, uključujući dvoje dece, a više od 80 osoba je povređeno.

Turske vlasti su za eksploziju optužile zabranjenu Kurdistansku radničku partiju, kao i grupe sirijskih Kurda koje se dovode u vezu s njom. Grupe kurdskih ekstremista negirale su umešanost u taj napad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa