Evropa

Jutarnji list: Zaverenici iz grupe "Građani Rajha" kupovali oružje u Hrvatskoj

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2022

-

21:35

Jutarnji list: Zaverenici iz grupe "Građani Rajha" kupovali oružje u Hrvatskoj
Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP - Copyright Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Građani Rajha, radikalni nemački desničarski pokret čije je vođe nemačka policija nedavno uhapsila zbog optužbi da su planirali da izvedu državni udar, pre nekoliko godina je za svoje terorističke akcije nabavljao oružje u Hrvatskoj, javlja Jutarnji list.

Jedan je od navodnih članova pokreta je i živeo u Hrvatskoj, gde se nastanio oženivši se Hrvaticom, navodi hrvatski dnevnik. 

Akciju nabavke oružja, između ostalog za Građane Rajha, sprečili su hrvatska policija i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), a u zajedničkoj međunarodnoj akciji sa nemačkom policijom uhapšeno je na desetine osoba, među kojima i hrvatski državljani, koji su osuđeni i u hrvatskim i nemačkim sudovima. 

Utvrđeno je da je deo oružja, koje je ta grupa nabavila, u Nemačkoj korišćen ''za likvidacije političkih protivnika desničara'', dodaje Jutarnji list.

Priznanje Martina M, ali pre svega tajno prisluškivanje razgovora krijumčara koje je sproveo hrvatski USKOK, dovelo je do nedavne osuđujuće presude pred sudom u Minhenu protiv Aleksandra Rajhla, Martina M. i još jednog pripadnika Građana Rajha. 

U saradnji sa nemačkom policijom pokrenuta je tajna istraga pa su osumnjičenicima snimani telefonski razgovori, iz kojih proizlazi da su dogovarali nabavu automatskih pušaka, snajpera, pištolja, kratkih automatskih pušaka, ručnih bombi, sačmarica... 

U Hrvatskoj je uhapšeno ukupno 16 osoba, a na osnovu USKOK-ove optužnice optuženi su da su Rajhlu nabavljali oružje. 

U postupcima pred Županijskim sudom u Osijeku većina optuženika je osuđena nagodbama na uslovne i bezuslovne zatvorske kazne, dodaje Jutarnji list.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa