Evropa

Sunak: Velika Britanija postigla novi sporazum sa Albanijom o suzbijanju ilegalnih migracija

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2022

-

16:44

Sunak: Velika Britanija postigla novi sporazum sa Albanijom o suzbijanju ilegalnih migracija
Riši Sunak - Copyright Tanjug/AP/David Cliff

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio je da je ta zemlja postigla novi sporazum sa Albanijom o suzbijanju broja ilegalnih migranata koji pristižu u malim čamcima. 

Sunak je rekao da će početkom sledeće godine vlada doneti zakon koji će zabraniti migrantima koji prelaze Lamanš da ostanu u Britaniji, preneo je Rojters.

"Ukoliko ilegalno uđete u Veliku Britaniju, ne biste trebali da ostanete ovde", rekao je Sunak u parlamentu.

Broj Albanaca koji stižu u Englesku preko Lamanša porastao je u poslednje dve godine, navodi Rojters.

Britanski ministar za emigraciju Robert Dženrik nedavno je rekao da Albanci čine više od trećine od 33.000 migranata, koji su malim čamcima preko kanala Lamanš za devet meseci ove godine došli u Veliku Britaniju i naglasio da oni predstavljaju prioritet broj jedan.

On je rekao i da bi Albancima trebalo zabraniti da podnose zahtev za azil u Velikoj Britaniji, jer dolaze iz naizgled bezbedne zemlje.

Zabrinutost zbog ljudi koji dolaze u Veliku Britaniju iz Albanije porasla je nakon upozorenja koje je izdao Den O'Mani, britanski zvaničnik zadužen za borbu protiv ilegalnih migracija preko Lamanša.

Usledila je žestoka razmena optužbi između albanskog premijera Edija Rame i britanskih zvaničnika, a britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman bila je izložena i kritikama unutar zemlje zbog obraćanja poslanicima tokom kojeg je rekla da se na južnu obalu Engleske vrši "invazija tražilaca azila".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa