Evropa

Bugarska traži ulazak u Šengen, dok Austrija predlaže ogradu na bugarskoj granici za Turskom

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2022

-

15:29

Bugarska traži ulazak u Šengen, dok Austrija predlaže ogradu na bugarskoj granici za Turskom
Bugarska traži ulazak u Šengen, dok Austrija predlaže ogradu na bugarskoj granici za Turskom - Copyright Tanjug/AP/Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Bugarske Rumen Radev izrazio je danas, pre samita EU lidera, očekivanje da će Bugarska sledeće godine pristupiti Šengenu i da namerava da otvori to pitanje danas na samitu zajedno sa rumunskim kolegom.

Radev je rekao da Bugarska radi sa Holandijom i Austrijom, dve zemlje koje se protive otvaranju Šengen zone za Sofiju i Bukurešt zbog nelegalne migracije.

"Veoma smo posvećeni obezbeđivanju naše granice", rekao je Radev, ističući da su tri bugarska granična policajca poginula štiteći spoljnu granicu EU.

Austrijski kancelar Karl Nehamer je pre samita izjavio da je Bugarskoj potrebna ograda, za koju treba finansijska podrška EU. "Bugarski predsednik će vam reći da oni imaju velike probleme. Sam bugarski predsednik kaže da je potrebno ojačati ogradu protiv Turske", dodao je on. 

Zemlje članice se protive izgradnji ograda na granicama. Nehamer smatra da treba da se razbije tabu oko ograde. "Ograde same po sebi nisu ništa novo", rekao je Nehamer, misleći na barijere na grčko-turskoj granici. 

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson takođe je kritikovala austrijski veto ističući da to samo pomaže Rusiji.  Nehamer smatra da je "neprikladno" povezivati rat Rusije u Ukrajine sa bezbednosnim pitanjem za građane EU. 

Holandski premijer Mark Rute rekao je bugarskim medijima u Briselu da odgovor njegove zemlje ostaje nepromenjen. 

"Ne kažemo 'ne'. Kažemo 'ne još', objasnio je Rute i podsetio da Hag traži još jednu ocenu Evropske komisije o vladavini prava u Bugarskoj, nada se da će to biti objavljeno ovog leta i optimistički gleda na taj izveštaj.

Radev je bio danas upitan o mogućnosti da se Bugarska i Rumunija razdvoje u ovom procesu, na šta je on odgovorio da je najbolji pristup da Sofija i Bukurešt budu zajedno.

Radev je dodao da zemlje EU i evropske institucije cene napore Bugarske da zaštiti granicu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa