Evropa

Angela Merkel u poseti Londonu - poslednji put kao kancelarka

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2021

-

14:29

Angela Merkel u poseti Londonu - poslednji put kao kancelarka
Angela Merkel u poseti Londonu - poslednji put kao kancelarka - Copyright AP/Stefan Rousseau

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson će verovatno pokušati da ubedi nemačku kancelarku Angelu Merkel da odustane od najavljenih kovid ograničenja za britanske putnike, u trenutku kada nemačka kancelarka boravi u svojoj poslednjoj poseti Velikoj Britaniji pre nego što krajem godine ode sa te funkcije.

Džonson će danas razgovarati s Merkelovom u svojoj rezidenciji, a očekuje se da će kancelarka, putem video veze, govoriti i na sednici britanske vlade, postavši tako prvi strani lider posle Bila Klintona koji je imao takvu priliku, prenosi agencija AP.

Na dnevnom redu razgovora verovatno će biti putovanja između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije, jer je Merkelova vršila pritisak na lidere EU da nametnu stroge karantinske zahteve za dolaske putnika iz Britanije, bez obzira da li su vakcinisani.

Merkel tvrdi da je ta mera neophodna zarad suzbijanja širenja zaraznijeg delta soja, koji je sada dominantan tip kovida-19 širom Britanije.

Očekuje se da će se britanska kraljica Elizabeta II sastati sa Merkelovom, jer kancelarka ima niz oproštajnih putovanja pre nego što napusti svoju funkciju.

Ovo je njena 22. poseta Britaniji od preuzimanja vlasti 2005. godine.

Komentari (0)

Evropa