Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva: Direktni trilateralni razgovori o nuklearki Zaporožje nisu mogući

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/12/2022

-

08:14

RAT U UKRAJINI Moskva: Direktni trilateralni razgovori o nuklearki Zaporožje nisu mogući
RAT U UKRAJINI Moskva: Direktni trilateralni razgovori o nuklearki Zaporožje nisu mogući - Copyright Tanjug/AP/Roman Chop, Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 297 dana. Prethodnog dana Rusi su granatirali devet elektrana, a rakete su pale i na Kijev u kojem su stanovnici osim bez struje ostali i bez vode, ali i bez grejanja. Savet EU uveo je deveti paket sankcija Rusiji koji za cilj ima da smanji ruski pristup bespilotnim letelicama i zabrani direktan izvoz dronova u Rusiju i u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koje bi mogle isporučivati dronove Rusiji.

Ključni događaji

  • Kličko: Polovina Kijeva bez grejanja, trećina bez struje
  •  Kisindžer: Svetu preti novi svetski rat
  • Ukrenergo ukinuo vanrednu situaciju nakon oštećenja energetske infrastrukture
  • Poljska traži objašnjenje od Ukrajine zbog poklona koji je eksplodirao
  • Britanski obaveštajci tvrde da Rusi kopaju rovove na Krimu 
  • EU dogovorila pomoć Ukrajini od 18 milijardi evra
  • FIFA odbila zahtev Zelenskog da se obrati uoči finala Svetskog prvenstva

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

20.27 Zelenski: Struja vraćena u domove skoro šest miliona ljudi

Nakon masovnih ruskih vazdušnih udara na objekte ukrajinske elektro-energetske infrastrukture, Ukrajina je u poslednja 24 sata uspela da vrati struju u domove skoro šest miliona ljudi, izjavio je danas predsednik te zemlje Volodimir Zelenski.

"Posle jučerašnjeg terorističkog napada, popravke i drugi radovi na osposobljavanju elektro-energetske infrastrukture se nastavljaju bez prekida", poručio je Zelenski tokom svog video-obraćanja, prenosi Rojters.

21.17 U napadima u okolini Hersona jedna osoba nastradala, a dve povređene

Predgrađa Hersona našla su se na meti ruske artiljerije, pri čemu je poginula jedna osoba, a najmanje još dve su povređene, saopštio je zamenik šefa kancelarije predsednika Ukrajine, a prenosi CNN.

"Jedna žena je nastralada, a još dve osobe su u bolnici", naveo je Kirilo Timošenko na Telegramu. On je dodao da je uništena škola bolnica i crkva. Napad se dogodio u Stepanivki, koja se nalazi u blizini Hersona, kaže Timošenko. 

Čelnik regionalne administracije Jaroslav Januševič je naveo da je pogođen i dom za stare.

Tanjug/AP//Bernat Armangue

 

20.20 Kličko: Ponovo uspostavljeno grejanje za 75 odsto domaćinstava u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je objavio da 75 odsto domaćinstava u Kijevu ponovo ima grejanje. U Telegram postu on je napisao: "75 odsto stanovnika glavnog grada već ima grejanje. Inženjeri nastavljaju da rade i drugog dana da bi stabilizovali situaciju sa grejanjem u Kijevu".

Kako špiše Gardijan, u petak je Rusija ispalila 76 projektila po celoj Ukrajini, nakon čega su poginule tri osobe, a oštećeno je najmanje devet energetskih postrojenja, zbog čega je Kijev primoran da uvede energetske restrikcije u zemlji. 

17.18 Zašto je ove godine izostalo Putinovo obraćanje parlamentu?

Veliko godišnje obraćanje u parlamentu predsednika Rusije ove godine će izostati, što znači prekid dugogodišnje tradicije. Ovaj događaj ranije je zauzimao važno mesto u kalendaru Vladimira Putina, a analitičari smatraju da je to rezultat ruskih neuspeha na ratištu u Ukrajini, kao i Putinove nesigurnosti da neće moći na pravi način to da iskomunicira sa domaćom javnošću. Opširnije u posebnom tekstu

14.20 Konašenkov: Za 24 sata ubijeno 35 ukrajinskih vojnika kod Donjecka

Portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov izjavio je danas da su ruske trupe južno od Donjecka za protekla 24 sata ubile 35 ukrajinskih vojnika i uništile dva neprijateljska oklopna vozila. Konašenkov je dodao i da su eliminisane dve izvidjačke i sabotažne grupe ukrajinske vojske blizu naselja Novomajerskoje i Ševčenko, prenosi TASS.

12.08 Prekinuta vazdušna opasnost u većem delu Ukrajine

Prekinuta vazdušna opasnost u većem delu Ukrajine, saopštio je Ukrinform.

10.33 Sirene za vazdušnu opasnost u većem delu Ukrajine

Proglašena je vazdušna opasnost u većini regiona Ukrajine zbog aktivnosti aviona u Belorusiji, javlja Ukrinform.

09.55 Samoproglašena DNR: Ukrajinska vojska ispalila šest raketa "grad" na Donjeck

Ukrajinska vojska ispalila je rano jutros šest raketa "grad" prema Donjecku, saopštila je misija samoproglašene Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima. Prema izveštaju, napad se dogodio u 02.26 po lokalnom vremenu, a meta je bio Budenovski okrug u Donjecku, preneo je TASS.

09.34 Rezničenko: Spasioci izvukli telo jednogodišnjeg dečaka iz ruševina u Krivom Rogu

Spasioci su izvukli telo jednogodišnjeg dečaka iz ruševina stambene zgrade u centralnom ukrajinskom gradu Krivi Rog koja je srušena u ruskom napadu, izjavio je danas regionalni guverner Valentin Rezničenko. 

Rezničenko je na Telegramu naveo da je teško o tako nečemu pisati, da je dete poginulo u ruskom napadu u petak ujutru, u kojem su poginule ukupno četiri osobe. Ruske snage su u petak izvršile jedan od najvećih napada na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu od početka invazije 24. februara, podseća Rojters.

09.05 Moskva: Direktni trilateralni razgovori o nuklearki Zaporožje nisu mogući

Rusija smatra da direktni trilateralni razgovori Moskve, Kijeva i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o zaštićenoj zoni oko nuklearke Zaporožje nisu mogući zbog trenutnog stanja rusko-ukrajinskih odnosa, rekao je ruski stalni predstavnik pri IAEA Mihail Uljanov.

"Naravno da bi napredak po tom pitanju mogao biti brži da se vode trilateralni razgovori, ali to je nemoguće zbog trenutnog stanja rusko-ukrajinskih odnosa", rekao je Uljanov u intervjuu za TASS. On je pojasnio da je iz tih razloga generalni direktor IAEA Rafael Grosi angažovan u šatl diplomatiji, i da naizmenično komunicira sa Kijevom i Moskvom

08.50 Harkov i Harkovska oblast ponovo imaju struju

Snabdevanje Harkova i Harkovske oblasti strujom je potpuno obnovljeno, nakon jučerašnjih ruskih raketnih napada, saopštio je jutros načelnik regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov.
On je podsetio da je juče cela oblast bila bez struje nakon masovnog raketnog udara ruskih snaga na objekte energetske infrastrukture, prenosi Interfaks Ukrajina.

08.09 Kličko: Polovina Kijeva bez grejanja, trećina bez struje

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je jutros da, posle jučerašnjih ruksih raketnih napada, svi građani glavnog grada Ukrajine imaju vodu, da grejanje ima pola grada, a da dve trećine ima struju.

Kličko je na Telegramu napisao da nadležni rade na tome da grejanje dobiju svi stanovnici Kijeva. Istakao je da su na snazi vanredna isključenja struje, zbog značajnog deficita i da nadležni apeluju na šednju električne energije. Kijev i drugi gradovi u Ukrajini juče su bili na meti ruskih raketnih napada.  U Kijevu od jutros ponovo radi metro, nakon što je njegov rad juče bio obustavljen posle raketnog napada ruskih snaga. Metro stanice juče su služile kao skloništa. Ruske snage juče su izvele masovni raketni napad na Kijev i više oblasti u Ukrajini.

AP/Efrem Lukatsky

 

08.06 Kisindžer: Svetu preti novi svetski rat

Bivši američki državni sekretar i nekadašnji diplomata Henri Kisindžer izjavio je da svetu preti novi svetski rat zbog sukoba u Ukrajini i pozvao na početak mirovnih pregovora o Ukrajini Devedesedetdevetogodišnji diplomata tvrdi da je Ukrajina po prvi put u svojoj istoriji postala glavna zemlja srednje Evrope sa jednom od najimpozantnijih armija u regionu i da njena neutralnost više nije moguća. Čvrsta veza sa NATO alijansom, "u ovoj ili onoj formi", je neizbežna u budućnosti, prenosi britanski Spektator. Kisindžer predlaže prekid vatre i povratak na granice pre 24. februara kada je Rusija započela napad na Ukrajinu, dok bi ukrajinske teritorije koje je Rusija zauuzela ranije, uključujući i Krim, bile predmet daljih pregovora.

07.77 Putin sa komandantima ruskih trupa koje ratuju u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je združeni štab svih rodova vojske koji učestvuju u ratu u Ukrajini, saopšteno je iz Kremlja. "Predsednik Vladimir Putin je u petak boravio u radnoj poseti združenom štabu vojnih rodova uključenih u specijalnu vojnu operaciju", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TAS.

Peskov je izjavio da je Putin izvršio inspekciju rada štabova, informisao se o napretku vojne operacije, održao konferencijski i odvojene sastanke sa komandantima. Kako je saopšteno, tokom posete štabu ruske vojske koja ratuje u Ukrajini, Putin je saslušao predloge komandanata trupa o mogućim budućim akcijama u kratkoročnoj i srednjoročnoj perspektivi, navodi TASS.

kremlin.ru

 

07.50 Hvatski sabor doneo odluku da u toj zemlji ne bude obuke ukrajinskih vojnika

Hrvatski sabor nije, na vardenoj sednici, izglasao odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM. Za izglasavanje odluke o toj misiji, koja između ostalog uključuje i dolazak do stotinu ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tokom dve godine, bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 glas poslanika.

Tanjug AP/Andrii Marienko

 

Odluku je podržalo 97, a protiv je bilo 10 poslanika. Poslanici Domovinskog pokreta odlučili su da glasaju protiv odluke jer bi dovođenje oružanih snaga države koja je u sukobu na teritoriju Hrvatske direktno ugrozili sopstvene građane, jer ti vojnici "predstavljaju legitimnu metu u ratu po svim zakonima".

07.15 Moldavija privremeno zabranjuje šest TV kanala zbog izveštavanja o Ukrajini

Moldavija će privremeno zabraniti šest televizijskih kanala u zemlji zbog "netačnih informacija" o dešavanjima u državi i ratu u Ukrajini, saopštila je danas komisija koja nadgleda vanredno stanje u zemlji. Zabrana emitovanja će započeti 19. decembra i trajati tokom vanrednog stanja koje je Moldavija proglasila posle ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Moldavija mora da se zaštiti od propagande i laži", napisao je na Telegramu potpredsednik moldavske vlade Andrej Spinu. Svi zabranjeni kanali, od kojih neki emituju na moldavskom, a neki na ruskom jeziku, usko su povezani sa političarem i biznismenom Ilanom Šorom, koji je pobegao iz zemlje 2019. godine nakon pobede prozapadne političarke Maje Sandu na predsedničkim izborima.

Komentari (0)

Evropa