Evropa

Putin u poseti Minsku: "Belorusija je naš saveznik u pravom smislu te reči"

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2022

-

16:32

Putin u poseti Minsku: "Belorusija je naš saveznik u pravom smislu te reči"
Tanjug/AP/Konstantin Zavrazhin, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Konstantin Zavrazhin, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin nalazi se u zvaničnoj poseti Minsku, gde je u Palati nezavisnosti obavio razgovor sa kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Dvojica lidera su istakla da je ekonomija prioritet u odnosima dve zemlje, dok će sva pitanja između Moskve i Minska biti rešavana na osnovu činjenice da je Belorusija ruski saveznik, prenosi RIA Novosti.

Lukašenko je na početku razgovora rekao da je sastanak sa Putinom neophodan kako bi se razgovaralo o nizu pitanja koja zahtevaju politička rešenja.

Lukašenko je takođe nazvao rešavanje osetljivih ekonomskih pitanja prioritetom za Minsk i Moskvu.

"Ni u kom slučaju ne treba da ponavljamo greške napravljene nakon raspada Sovjetskog Saveza. Stoga je naš bezuslovni prioritet rešavanje osetljivih ekonomskih pitanja od kojih zavisi dobrobit stanovništva i, na kraju, podrška našim stalnim reformama u javnoj i političkoj sferi", rekao je on.

Tanjug/AP/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin

 

Putin je u odgovoru istakao da je Belorusija saveznik Rusije.

"Belorusija nije samo naš dobar sused sa kojim sarađujemo, vodeći računa o interesima jednih i  drugih tokom prethodnih decenija. Ali Belorusija je, naravno, i naš saveznik u pravom smislu te reči. Ako se neka pitanja i dalje smatraju nerešenim, potrebno je pronaći ta rešenja. Došli smo da tražimo ta rešenja i postignemo željeni rezultat", rekao je on.

Putin je naglasio iskorak u razvoju trgovinsko-ekonomskih veza između Rusije i Belorusije. S druge strane, Lukašenko je primetio da su ove dve zemlje napredovale u sprovođenju savezničkih programa u gotovo svim oblastima.

"Jačanje belorusko-ruskih veza postalo je prirodan odgovor na promenljivu situaciju u svetu, u kojoj se stalno testira naša snaga. Verujem da, uprkos nekim grubim ivicama, i dalje nalazimo efikasne odgovore na različite izazove i pretnje", naglasio je beloruski lider dodajući da su zajedničkim radom Rusija i Belorusija uspele da prevaziđu moguće negativne posledice sankcionih pritisaka.

Tanjug/AP/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin

 

Prema njegovim rečima, teška vremena zahtevaju volju Moskve i Minska i fokusiranje na rezultate po svim temama bilateralne agende.

"Ovo je naš odgovor. Koliko ćemo biti uspešni u ovom poslu zavisi od mesta koje će naše zemlje sutra sebi obezbediti u novom sistemu međunarodnih koordinata", zaključio je Lukašenko.

 

Komentari (0)

Evropa