Evropa

RAT U UKRAJINI Kijevu od saveznika 1,5 milijardi dolara za obnovu energetskog sektora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/12/2022

-

09:20

RAT U UKRAJINI Kijevu od saveznika 1,5 milijardi dolara za obnovu energetskog sektora
RAT U UKRAJINI Kijevu od saveznika 1,5 milijardi dolara za obnovu energetskog sektora - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Kherson Region Administration

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 305. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. U jučerašnjem ruskom artiljerijskom napadu na grad Herson najmanje 10 ljudi je ubijeno, a 58 ranjeno, saopštile su lokalne vlasti. Da se situacija na ratištu ne smiruje potvrđuje i izjava šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe, Kirila Budanova, koji tvrdi da je Rusija od Irana nabavila 1.700 dronova kamikaza tipa "šahid". 

Ključni događaji:

  • Kijevu od saveznika 1,5 milijardi dolara za obnovu energetskog sektora
  • Podoljak: Rusija ne želi pregovore, Putin da se vrati u realnost
  • Oglasile se sirene za vazdušni napad u Ukrajini, nema novih napada
  • Generaštab Ukrajine: Ruske snage koncentrisale napore na Liman, Bahmut i Avdijevku
  • Najmanje 10 mrtvih u granatiranju Hersona, Kijev napad opisao kao "ubijanje iz zadovoljstva"
  • Budanov: Rusija od Irana nabavila 1.700 dronova kamikaza
  • Broj žrtava artiljerijskog napada na Herson se popeo na 10, ranjeno 58 ljudi
  • Pink Flojd sakupio 600.000 dolara za Ukrajinu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.15 Lavrov: Ova godina je pokazala kome se može verovati, a kome više ne

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se u 2022. godini konačno razjasnilo kome na međunarodnoj sceni Rusija može da veruje, a kome ne.

"Glavni zaključak i rezultat je da se situacija konačno i nepovratno raščistila. Jasno je šta se dešava u svetu, ko sa kakvim namerama i planovima pokušava da deluje u međunarodnoj areni, sa kim se može pregovarati, a kome se od sada ne može verovati", rekao je šef ruske diplomatije za kanal "Rosija-1", preneo je TASS.

20.48 Ukrajini od saveznika 1,5 milijardi dolara za obnovu energetskog sektora

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da podrška ukrajinskom energetskom sektoru od partnera iznosi oko 1,5 milijardi dolara.

On je dodao da je u Ukrajinu već stiglo 200 kamiona sa opremom za popravu oštećene infrastrukture, preneo je "Kijev independent".

Šmihal je istakao da je Kijev dobio 30 milijardi dolara pomoći od saveznika, a da će samo zemlje G7 pomoći sa 32 milijarde dolara sledeće godine.

AP Photo/Felipe Dana

 

20.15 Erdogan: Turska i Rusija započinju razgovore u ruskom đubrivu i žitaricama

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je uveren da će Turska i Rusija uskoro početi razgovore o izvozu ruskog đubriva.

''Situacija u vezi s tim je teža u poređenju sa izvozom ukrajinske hrane preko Crnog mora, ali uveren sam da ćemo zajedno s Rusijom preduzeti korake ka rešenju tog problema'', rekao je Erdogan, a prenosi TASS.

19.01 Da li je ovo znak da rat u Ukrajini ulazi u novu fazu?

"Ze mene, ovo je istorijski momenat", rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dok je stajao pored predsednika SAD Džozefa Bajdena na konferenciji za novinare u Vašingtonu, na kojoj se govorilo o detaljima nove vojne pomoći za Kijev koja uključuje i slanje PVO sistema Patriot. "Pitali ste me šta će se dogoditi kada Patrioti budu raspoređeni? Poslaćemo signal predsedniku Bajednu da nam treba još Patriota", rekao je Zelenski novinarima na šta je Bajden dodao: "Radimo na tome". Ove reči lideri su izgovorili u šali, ali analitičari primećuju da je putovanjem Zelenskog u SAD učvršćeno savezništvo sa Kijevom, da su predsednici prepoznali da rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, ali i da su jasne poruke poslate ruskom lideru Vladimiru Putinu. Opširnije u posebnom tekstu.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

18.12 Izvezeno više od 15 miliona tona poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

Više od 15 miliona tona poljoprivrednih proizvoda je izvezeno iz Ukrajine od kada je na snazi prehrambeni sporazum, izjavio je danas ministar transporta i infrastrukture Turske Adil Karaismailoglu.

On je naveo da je od 1. avgusta do 25. decembra iz ukrajinskih luka isplovilo 585 teretnih brodova koji su prevezli 15,08 miliona tona 13 vrsta poljoprivrednih proizvoda, prenosi Sputnjik. Turski ministar je istakao da je 44 odsto ukrajinskih proizvoda izvezeno u Evropu, 29 odsto u azijske zemlje, 15 odsto u Tursku i 12 odsto u afričke države.

17.09 Neki pravoslavni vernici u Ukrajini slave Božić danas

Neki pravoslavni vernici u Ukrajini ove godine slave Božić već 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, umesto 7. januara kao ranijih godina, a sve zbog ruskog napada na Ukrajinu. Pravoslavni Ukrajinci tradicionalno slave Božić 7. januara, istog dana kao i pravoslavni Rusi, a pomeranje proslave na 25. decembar ima jasan politički i kulturološki podtekst, a to je raskidanje svih veza sa Rusijom, prenosi agencija AP. Opširnije u odvojenoj vesti.

16.20 Napad na Kramatorsk

"Opet je napadnut Kramatorsk. Tri rakete su pogodile industrijsku zonu grada. Prema preliminarnim informacijama, žrtava nije bilo. Opasnost nije prošla, ostanite u skloništima", napisao je Oleksandr Gončarenko, gradonačelnik Kramatorska.

14.10 Podoljak: Rusija ne želi pregovore, Putin da se vrati u realnost

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da se "vrati u realnost" i ocenio da Moskva ne želi pregovore, već pokušava da izbegne odgovornost. 

Podoljak je, nakon što je Putin rekao da je Rusija spremna da pregovara sa svim učesnicima procesa u Ukrajini o prihvatljivim ishodima, naveo na Tviteru da je "Rusija sama napala Ukrajinu i ubija njene građane".

"Rusija ne želi pregovore, već pokušava da izbegne odgovornost", tvrdi Podoljak. 

12.22 Zvaničnici: Oglasile se sirene za vazdušni napad u Ukrajini, nema novih napada

Sirene za vazdušne napade oglasile su se jutros u Kijevu i nizu ukrajinskih regiona, ali nisu registrovani novi napadi ruskih snaga, saopštili su danas zvaničnici.

Portparol ukrajinskih vazdušnih snaga Jurij Ihnat rekao je nešto ranije na nacionalnoj televiziji da ruski vojni avioni lete praktično danonoćno.

U nepotvrđenim ukrajinskim izveštajima društvenih medija, bilo je navedeno da je uzbuna možda bila proglašena nakon što su ruski avioni poleteli u Belorusiju. Britanska agencija Rojters je napomenula da nije mogla da proveri tu informaciju. 

12.14 Putin: Rusija će moći da uništi PVO Patriot ukoliko ih SAD dostave Ukrajini

Rusija će moći da uništi sisteme PVO Patriot u slučaju da ih Sjedinjene Američke Države dostave Ukrajini, izjavio je danas predsednik Vladimir Putin za TV Rusija-1. Podsetio je da Ukrajina još uvek nema te sisteme, prenosi agencija TAS S.   U četvrtak je Putin u razgovoru sa novinarima rekao da je Patriot prilično star sistem i da ne funkcioniše kao ruski S-300.

Američki predsednik Džozef Bajden 21. decembra je odobrio 1,85 milijardi dodatne vojne pomoći Ukrajini, a izdvajanje tog novca potvrdio je i američki državni sekretar Entoni Blinken, navodeći da u tu pomoć spadaju i mobilni protivvazdušni raketni sistemi Patriot.
 

11.38 Putin: Nismo mi ti koji odbijaju pregovore

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna da pregovara sa svim učesnicima procesa u Ukrajini o prihvatljivim ishodima, ali da oni odbijaju pregovore. Putin je u intervjuu za TV Rusija-1, odgovarajući na pitanje da li se približavamo opasnoj liniji u vezi sa situacijom u Ukrajini, rekao da to ne smatra toliko opasnom, a da Rusija deluje u interesu građana, prenosi RIA Novosti.

"Ne mislim da je to toliko opasno. Mislim da delujemo u pravom smeru, štitimo naše nacionalne interese, interese naših građana, našeg naroda. I jednostavno nemamo drugog izbora nego da zaštitimo naše građane", istakao je ruski lider.

Putin je dodao da je Rusija uvek nastojala da svi sporovi budu rešeni mirnim putem, pregovorima, ali da je druga strana imala drugačiji stav. Prema Putinovim rečima, sve se zasniva na politici geopolitičkih protivnika Rusije, koja je usmerena na rasparčavanje Rusije.

„Zavadi pa vladaj - oni su to uvek pokušavali da urade, pokušavaju i sada, ali naš cilj je nešto drugo - da ujedinimo ruski narod“, rekao je Putin.

Dodao je da Rusija nije mogla da se ponaša cinično kao Zapad kada je reč o Ukrajini, jer, kako je naveo, Rusija "ima drugačiju filozofiju".

Prema njegovim rečima, Zapad ima pre svega materijalni pristup, a  Rusija duhovni.  Putin je istakao da je uveren da je 99,9 odsto građana Rusije spremno da žrtvuje sve za interese otadžbine.

"To me samo još jednom uverava da je Rusija posebna zemlja i da ovde žive posebni ljudi", rekao je predsednik Rusije.
 

09.26 Generaštab Ukrajine: Ruske snage koncentrisale napore na Liman, Bahmut i Avdijevku

Ruske trupe su koncentrisale svoje napore na pravce Limana, Bahmuta i Avdijivke, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

"Neprijatelj koncentriše svoje napore na izvođenje ofanzivnih operacija na Limanskom, Bahmutskom i Avdijivskom pravcu", navedeno je u saopštenju koje prenose ukrajinski mediji. 

Dodaje se da ruske snage nastavljaju napore da poboljšaju taktičku situaciju na pravcu Kupjanska.

09.20 Duma priprema zakon koji bi povećao poreze za Ruse koji su napustili zemlju

Poslanici u Državnoj dumi kreiraju nacrt zakona koji će ukinuti određene povlastice i povećati poreze za Ruse koji su napustili zemlju, uključujući i one koji su otišli nakon početka specijalne vojne operacije, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Ima onih koji smatraju da je potrebno dati beneficije onima koji su napustili našu zemlju da bi se vratili. Ovo je pogrešno. Treba da se ukinu povlastice onima koji su napustili Rusku Federaciju i za njih se uvede povećana poreska stopa. Radimo na izmenama i dopunama zakona u tom smislu", objavio je Volodin na Telegramu, a prenosi agencija TASS. Više u posebnom tekstu.

09.00 Oglasile se sirene za vazdušni napad u Kijevu i nizu ukrajinskih regiona

Sirene za vazdušne napade oglasile su se jutros u Kijevu i nizu ukrajinskih regiona, saopštili su zvaničnici. U nepotvrđenim ukrajinskim izveštajima društvenih medija, navodi se da je uzbuna možda proglašena nakon što su ruski avioni poleteli u Belorusiju. Britanska agencija Rojters napominje da nije mogla da proveri tu informaciju.

08.53 Ministar spoljnih poslova Kine: Odnosi Pekinga i Moskve čvrsti kao monolit

Kinesko-ruski odnosi su čvrsti kao monolit i ne menjaju se pod uticajem nestabilne međunarodne situacije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji na simpozijumu posvećenom kineskoj diplomatiji.

"Odnosi koji se održavaju između Kine i Rusije su čvrsti kao monolit. Nisu osetljivi na mešanja i provokacije, a velike promene im ne nanose štetu", rekao je ministar Vang, preneo je TAS S.
Kineski šef diplomatije je istakao da saradnja između Pekinga i Moskve nije antagonistička i nije usmerena protiv bilo koje treće strane.

"Kina i Rusija čvrsto su opredeljene protiv hegemonije i protiv novog hladnog rata", kazao je on i istakao da obe zemlje proaktivno unapređuju bilateralnu saradnju, baveći se zajedničkim strateškim interesima, uz međusobno poverenje.
Vang je rekao da je trgovinski promet između Kine i Rusije na nivou od oko 200 milijardi dolara godišnje i istakao značaj velikih bilateralnih projekata koji se realizuju zajedničkim naporima.

08.42 Tri radnika hitne službe poginula kada su deminirali delove Hersonske oblasti

Tri ukrajinska radnika hitne službe poginula su u subotu, kada je eksplodirala mina u momentu kada su deminirali delove Hersonske oblasti, saopštila je danas hitna služba Žitomirske oblasti.
"Sva tri radnika nesebično su služila u odredu za hitne slučajeve i spasavanje Jedinice za specijalne namene Žitomirske oblasti i obavljali zadatak deminiranja teritorija oslobođenih od neprijatelja u Hersonskoj oblasti", saopštila je hitna služba na Fejsbuku, preneo je Rojters.
 

08.30 Tri radnika hitne službe poginula kada su deminirali delove Hersonske oblasti

Tri ukrajinska radnika hitne službe poginula su u subotu, kada je eksplodirala mina u momentu kada su deminirali delove Hersonske oblasti, saopštila je danas hitna služba Žitomirske oblasti.

"Sva tri radnika nesebično su služila u odredu za hitne slučajeve i spasavanje Jedinice za specijalne namene Žitomirske oblasti i obavljali zadatak deminiranja teritorija oslobođenih od neprijatelja u Hersonskoj oblasti", saopštila je hitna služba na Fejsbuku, preneo je Rojters.

08.23 Novak: Nemoguće je isključiti Rusiju sa svetskog energetskog tržišta

Ruski energenti se ne mogu zameniti, niti isključiti sa svetskog tržišta, izjavio je zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak.

"Očigledno je da će potrošnja energije samo rasti u budućnosti, tako da ne mogu da zamislim kako bi svetska ekonomija izgledala bez naših energenata. Niko ne može da nas zameni, to je nemoguće. Štaviše, ne mogu da zamislim svet bez našeg učešća u energetskom tržišu. U tom pogledu, optimisti smo i postavili smo ambiciozne ciljeve", rekao je Novak sinoć za TASS.

Prema njegovim rečima, ''Rusija je najveći svetski igrač na polju energetike''. Novak je naveo da se Rusija bavi petrohemijom i hidrogenom, da razvija tradicionalnu i novu energetsku industriju i ima jedinstvenu ekspertizu, tehnologiju i iskustvo u sektoru nuklearne energije.

08.20 UAE doniraju Ukrajini 2.500 generatora

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) doniraće 2.500 generatora civilnom stanovništvu Ukrajine, prenosi Interfaks Ukrajina pozivajući se na agenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata WAM.

Snaga generatora koji će biti isporučeni je od 3,5 do 8 kilovata. Agregati će pomoći civilnom stanovništvu da delimično obezbedi električnu energiju, što će olakšati teške uslove života ljudi pogođenih energetskom krizom u Ukrajini zbog ruskih napada.

UAE obezbeđuju generatore kao deo humanitarne pomoći od 100 miliona dolara koju su dodelili Ukrajini. 

08.15 Ministar spoljnih poslova Kine: Odnosi Pekinga i Moskve čvrsti kao monolit

Kinesko-ruski odnosi su čvrsti kao monolit i ne menjaju se pod uticajem nestabilne međunarodne situacije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji na simpozijumu posvećenom kineskoj diplomatiji.

"Odnosi koji se održavaju između Kine i Rusije su čvrsti kao monolit. Nisu osetljivi na mešanja i provokacije, a velike promene im ne nanose štetu", rekao je ministar Vang, preneo je TASS.

Kineski šef diplomatije je istakao da saradnja između Pekinga i Moskve nije antagonistička i nije usmerena protiv bilo koje treće strane.

08.10 Zelenski pozvao Ukrajince da istraju uprkos ruskim napadim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je danas Božić svima koji ga slave po Gregorijanskom kalendaru i pozvao svoj narod da istraje uprkos ruskim napadima.

U obraćanju Zelenski je, između ostalog, poručio da "sloboda ima visoku cenu, ali ropstvo još veću", prenosi Bi-Bi-Si.

Ruski napadi raketama i dronovima ostavili su milione Ukrajinaca bez struje, grejanja i tekuće vode, a u subotu je u ruskim vazdušnim udarima poginulo 10 ljudi u Hersonu, na jugu Ukrajine, saopštili su zvaničnici. Lokalne vlasti saopštile su da je 68 osoba povređeno i pozvale su stanovništvo da hitno daju krv.

08.00 Generaštab UKR:Ruske snage koncentrisale napore na Liman, Bahmut i Avdijevku

Ruske trupe su koncentrisale svoje napore na pravce Limana, Bahmuta i Avdijivke, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

„Neprijatelj koncentriše svoje napore na izvođenje ofanzivnih operacija na Limanskom, Bahmutskom i Avdijivskom pravcu", navedeno je u saopštenju koje prenose ukrajinski mediji.

Dodaje se da ruske snage nastavljaju napore da poboljšaju taktičku situaciju na pravcu Kupjanska.

07.55 Budanov: Rusija od Irana nabavila 1.700 dronova kamikaza

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov izjavio je da je Rusija od Irana nabavila 1.700 dronova kamikaza tipa "šahid". Sa pojačanjima u ukrajinskoj protivvadušnoj odbrani, većina dronova je oborena pre nego što je stigla do meta, istakao je Budanov za "Njujork tajms" i dodao da je Rusija već upotrebila oko 540 dronova protiv Ukrajine.

On je, takođe, rekao da je Iran zasad odbio da pošalje balističke rakete Rusiji.

07.50 Herson: Broj žrtava se popeo na 10, ranjeno 58 ljudi

Najmanje 10 ljudi je ubijeno, a 58 ranjeno u jučerašnjem ruskom napadu na ukrajinski grad Herson, saopštile su lokalne vlasti. Kijev je ovaj napad opisao "ubijanjem iz zadovoljstva", a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je fotografije na kojima se, kako navodi Rojters, vide spaljeni automobili, razbijeni prozori i tela.

"Društvene mreže će najverovatnije ove fotografije označiti kao 'osetljiv sadržaj'. Ali, ovo nije osetljiv sadržaj, ovo je stvaran život Ukrajine i Ukrajinaca. Ovo nisu vojni objekti, već teror, ubijanje zarad zabave i zadovoljstva", naveo je Zelenski.

07.30 Akar: Rat u Ukrajini će se nastaviti i sledeće godine

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je juče da će rat u Ukrajini da se nastavi i sledeće godine jer, između ostalog, Kijev ima podršku SAD i Evrope.

"Deluje da se ovaj rat neće završiti tako lako. Podrška SAD, Evrope, Zapada je u toku. U skladu sa tim, obuka ukrajinskih vojnika traje, razni planovi su na snazi, a novac se izdvaja iz budžeta za rat", rekao je Akar, prenosi TASS. Sa druge strane, "stižu razne izjave iz Rusije", dodaje Akar.

07.15 Pink Flojd sakupio 600.000 dolara za Ukrajinu

Slavni engleski rok bend Pink Flojd sakupio je više od 600.000 američkih dolara za Ukrajinu tokom humanitarne akcije u kojoj su fanovi donirali novac za pesmu "Hej, hej, rajz ap", preneo je sinoć "Kijev independent".

Pink Flojd je pesmu objavio u aprilu ove godine, kako bi pomogao da se "ublaže patnje" ljudi u ratom razorenoj zemlji. U pesmi se, takođe, čuje vokal ukrajinskog pevača Andrija Hlivnjuka, preuzet sa klipa na kojem se vidi Ukrajinac kako peva na Sofijskom trgu u Kijevu. Dejvid Gilmor i Nik Mejson iz Pink Flojda su donirali po 60.000 dolara, pa je ukupna suma premašila 500.000 funti, odnosno oko 602.000 dolara.

07.00 Timermans: Putin je već izgubio rat, baš kao Hitler 1943. godine

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans smatra da je ruski predsednik Vladimir Putin u istoj poziciji kao nacistički diktator Adolf Hitler 1943. godine, "kada je već bio poražen, iako je rat bio daleko od kraja". Timermans je svoje mišljenje izneo u intervjuu za "Njuzblad", prenela je "Evropska pravda".

"Rusija je sada potpuni izopštenik na međunarodnoj sceni. Usuđujem se da kažem da sankcije jako bole. Rat košta mnogo novca, a Putin je već izgubio. Pogrešio je u vezi sa otpornošću Ukrajinaca. Zato što se više niko ne usuđuje da kaže mu celu istinu, posebno o stanju njegove vojske, koju su uništili korumpirani oficiri", rekao je potpredsednik Evropske komisije.

Komentari (0)

Evropa