Evropa

Duma sprema zakon koji bi povećao poreze za Ruse koji su napustili zemlju: Treba im ukinuti povlastice

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2022

-

10:27

Duma sprema zakon koji bi povećao poreze za Ruse koji su napustili zemlju: Treba im ukinuti povlastice
Ruska Duma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici u Državnoj dumi kreiraju nacrt zakona koji će ukinuti određene povlastice i povećati poreze za Ruse koji su napustili zemlju, uključujući i  one koji su otišli nakon početka specijalne vojne operacije, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Ima onih koji smatraju da je potrebno dati beneficije onima koji su napustili našu zemlju da bi se vratili. Ovo je pogrešno. Treba da se ukinu povlastice onima koji su napustili Rusku Federaciju i za njih se uvede povećana poreska stopa. Radimo na izmenama i dopunama zakona u tom smislu", objavio je Volodin na Telegramu, a prenosi agencija TASS.

Kako je naveo, Rusi koji su otišli ​​moraju da shvate da većina ruskog društva "ne podržava ono što su uradili i veruje da su izdali svoju zemlju, članove svojih porodica i bliske ljude".

"Do danas oni koji su otišli, ​​ne samo da rade u ruskim kompanijama na daljinu, već uživaju i sve pogodnosti koje su im pružene u skladu sa zakonodavstvom naše zemlje", rekao je Volodin.

Beg iz Rusije zbog mobilizacije

Nakon što je u Ukrajini otpočeo tar mnogi građani te zemlje bili su prinuđeni da napuste svoje domove, ali su svoju zemlju počeli da napuštaju i Rusi. Migracije su ižle u talasima. 

Prvi je bio u martu, neposredno po izbijanju rata. Drugi talas u junu, a treći- najmasovniji u septembru nakon što je ruski predsednik proglasio mobilizaciju i on i dalje traje.

Jednosmerni letovi iz Rusije brzo su se rasprodali u sredu nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio da se odmah mobiliše do 300.000 rezervista.

Prvi podaci sa Google Trend pokazali su porast u pretragama za terminom "kako pobeći iz Rusije" koji je najviše skočio u oblasti Sankt Peterburga i Moskve. Termin je počeo da se pretražuje juče uveče kada je ruski lider prvobitno trebalo da se obrati. Javnost je, doduše već nagoveštavala da će saopštiti vest o mobilizaciji, ali on je svoje obraćanje odložio za sredu ujutru.

Tako su avionske karte za direktne letove iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Jerevan u Jermeniji, obe destinacije koje Rusima omogućavaju ulazak bez vize, rasprodate u rekordnom roku.

Neke rute sa presedanjima, uključujući one od Moskve do Tbilisija, takođe su bile nedostupne, dok su najjeftiniji letovi od prestonice do Dubaija koštali više od 300 hiljada rubalja (5.000 dolara), što je oko pet puta više od prosečne mesečne zarade.

Samo u Srbiju je stiglo više od 100.000 Rusa, kojima za ulazak u našu zemlju nije potrebna viza. 

profimedia

 

Hiljade ruskih državljana čeklo je više sati da pređe u susednu Mongoliju u pokušaju da izbegnu mobilizaciju za rat u Ukrajini, o čemu su svedočili i satelitski snimci kompanije Maxar s rusko-mongolske granice.

Kilometarske kolone bile su i na granici sa Gruzijom. Zemlje Evropske unije, pre svega baltičke, zatražile su da se ukinu turističke vize za ruske građane, a finska vlada je u novembru predložila da ta zemlja izgradi ogradu duž granice sa Rusijom.

Protesti širom zemlje 

Nakon proglašenja mobilizacije u Rusiji su izbili protesti širom zemlje. Ovi protesti prerastali su i u sukobe policije i demonstranata.

Gnev javnosti posebno je bio jak u siromašnijim regionima etničkih manjina.

Ovakvi skupovi su nezakoniti prema ruskim zakonima, koji takođe, zabranjuju i bilo kakvu aktivnost koja se smatra klevetom oružanih snaga.

Učesnici protesta hapšeni su širom Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa