Evropa

Nekim Ukrajincima Božić je stigao ranije: Crkva prvi put dozvolila proslavu 25. decembra zbog ruske invazije

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2022

-

17:14

Nekim Ukrajincima Božić je stigao ranije: Crkva prvi put dozvolila proslavu 25. decembra zbog ruske invazije
Nekim Ukrajincima Božić je stigao ranije: Crkva prvi put dozvolila proslavu 25. decembra zbog ruske invazije - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Neki pravoslavni vernici u Ukrajini ove godine slave Božić već 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, umesto 7. januara kao ranijih godina, a sve zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Pravoslavni Ukrajinci tradicionalno slave Božić 7. januara, istog dana kao i pravoslavni Rusi, a pomeranje proslave na 25. decembar ima jasan politički i kulturološki podtekst, a to je raskidanje svih veza sa Rusijom, prenosi agencija AP.

U Ukrajini postoje dve dominantne pravoslavne crkve, Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije i Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, koje se razlikuju po pitanju odnosa sa Rusijom.

Tanjug/AP

 

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije je zbog ruskog napada na Ukrajinu prekinula sve odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije je u oktobru dozvolila svojim vernicima da slave Božić i 25. decembra, u skladu sa većinskim mišljenjem lokalne zajednice.

Tanjug/AP

 

Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije je 2019. godine postala autokefalna, odlukom vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, što je izazvalo nezadovoljstvo Ruske pravoslavne crkve i patrijarha Kirila.

Ukrajinski nacionalisti koji teže odvajanju od "ruskog sveta" i približavanju zapadnoj Evropi su pozdravili ovu odluku, a pomeranje proslave pravoslavnog Božića na decembar je još jedan korak u istom pravcu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa