Evropa

"Mrzim strance": Zastrašujuće saslušanje ubice iz Pariza koji je nasred ulice usmrtio troje Kurda

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2022

-

14:47

"Mrzim strance": Zastrašujuće saslušanje ubice iz Pariza koji je nasred ulice usmrtio troje Kurda
"Mrzim strance": Zastrašujuće saslušanje ubice iz Pariza koji je nasred ulice usmrtio troje Kurda - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ubica troje Kurda u Parizu rekao je istražiteljima da je njegov motiv bio mržnja prema strancima, saopštila je danas pariski javni tužilac Laur Beku.

Šezdesetdevetogodišnji ubica je tokom saslušanja izjavio da je pljačka njegove kuće 2016. godine pokrenula u njemu lavinu mržnje prema strancima koja je postala patološka, prenosi Rojters.

"Opisao je samog sebe kao depresivnu osobu sa suicidnim mislima i tvrdio je da je poslednji metak sačuvao za samoubistvo posle zločina", dodala je Beku.

On je od ranije poznat francuskim vlastima, jer je napao migrantski kamp pre godinu dana, preneo je Rojters.

Podsetimo, ubistva su počinjena 23. decembra u desetom arondismanu Pariza, blizu kurdskog kulturnog centra Ahmet Kaja i u obližnjim kurdskim radnjama.

Ubijeni su jedna žena i dva muškaraca, a troje lakše ranjenih se trenutno nalazi na bolničkom lečenju.

Kulturni centar Ahmeta Kaje je mesto okupljanja Demokratskog centra Kurda u Francuskoj (CDKF), glavnog ogranka kurdskog nacionalističkog pokreta i legalnog predstavnika Radničke partije Kurdistana (PKK), organizacije koja je u ratu sa turskom državom.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je povodom ovog ubistva da su francuski Kurdi bili meta "gnusnog" napada, uputivši saučešće porodicama žrtava i podršku povređenima.

"Francuski Kurdi su meta gnusnog napada u srcu Pariza. Naše misli su sa žrtvama, ljudima koji se bore za život, njihovim porodicama i voljenima", naveo je Makron na Tviteru.

Protest Kurda u Parizu i sukob sa policijom

Ubistvo je izazvalo nemir u kurdskoj zajednici Francuske, a hiljade ljudi širom zemlje su se juče okupile na skupovima podrške Kurdima. 

Oni su na protestima tražili odgovore povodom trostrukog ubistva, a u jednom momentu sukobili su sa policijom.

Nekoliko automobila je prevrnuto u blizini Trga Republike, gde se tradicionalno održavaju demonstracije, preneo je Rojters. Sukobi su izbili kada su neki demonstranti napustili trg, i gađali policiju koja je odgovorila suzavcem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa