Evropa

U Velikoj Britaniji prestaju da objavljuju statističke podatke o koronavirusu

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

10:20

U Velikoj Britaniji prestaju da objavljuju statističke podatke o koronavirusu
Tanjug/AP/Frank Augstein - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) saopštila je danas da će početkom januara prestati da objavljuje statističke podatke o koronavirusu na dvonedeljnom nivou. 

Statistike koje pokrivaju stopu rasta virusa trenutno se objavljuju svake dve nedelje, ali agencija navodi da to više nije neophodno, preneo je BBC.

Agencija je dodala da će se kovid i dalje pratiti na druge načine.

Doktor Nik Votkins, koji je zadužen za objavljivanje podataka, rekao je da je to zbog toga što Velika Britanija živi sa koronavirusom pomoću vakcina i potrebnih terapija.

Stopa reprodukcije, poznata kao stopa R, odnosi se na broj ljudi na koje će zaražena osoba preneti virus.

Na vrhuncu pandemije koronavirusa i stopa R i stopa rasta za Englesku objavljivani su nedeljno, a od aprila ove godine saopštavane su na dvonedeljnom nivou.

Dr Votkins je rekao da stope služe kao koristan i jednostavan indikator za informisanje o akcijama javnog zdravlja i vladinim odlukama.

"Vakcine i terapije su nam omogućile da pređemo u fazu u kojoj živimo sa kovidom 19", rekao je Votkins.

Dodao je da će se aktivnost koronavirusa nastaviti da se prati na sličan način na koji se prati i niz drugih uobičajenih bolesti.

U zemlji su sve preostale mere ograničenja usmerene protiv koronavirusa, uključujući zakonsku obavezu samoizolacije kada je zaražena osoba sa simptomima, uklonjena su ranije ove godine, podseća BBC.

Međutim, zdravstveni zvaničnici pozvali su osobe sa znacima respiratorne infekcije da izbegavaju mešanje sa drugima tokom praznične sezone, posebno sa ugroženim kategorijama ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa