Evropa

Padovi sa zgrada, prerezane vene, ritual za lečenje od mamurluka: Misteriozne smrti ruskih oligarha opet u fokusu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/12/2022

-

19:14

Padovi sa zgrada, prerezane vene, ritual za lečenje od mamurluka: Misteriozne smrti ruskih oligarha opet u fokusu
Padovi sa zgrada, prerezane vene, ritual za lečenje od mamurluka: Misteriozne smrti ruskih oligarha opet u fokusu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Smrt dvojice Rusa u indijskom hotelu krajem decembra još jednom je u fokus svetske javnosti vratila priče o velikom broju nesreća sa smrtnim ishodom koje su se ove godine desile ruskim biznismenima, političarima ili direktorima velikih kompanija. Neki od njih protivili su se režimu Vladimira Putina i ratu u Ukrajini što je dodatno podgrejalo spekulacije o ovim misterioznim pogibijama.

Telo ruskog političara Pavela Antova pronađeno je u subotu u lokvi krvi ispred hotela u istočnoj državi Odiša, gde je bio na odmoru sa još trojicom ruskih državljana. Njegova smrt je usledila dva dana nakon što je drugi član putničke grupe Vladimir Bidenov, pronađen bez svesti posle fatalnog srčanog udara u istom hotelu i nije mu bilo spasa. 

Indijska policija saopštila da istražuje smrti ove dvojice ruskih državljana, navodeći da pregleda snimke nadzornih kamera, ispituje hotelsko osoblje i da čeka detaljne izveštaje o obdukciji, ali za sada bez ozbiljnih dokaza.

I dok nadležni u policiji smatraju da je srčani udar Vladimira Bidenova verovatno izazvan opijanjem i mogućim predoziranjem, smrt Antonova, privlači daleko više pažnje jer predstavlja još jednu od smrti koja je nastupila padom sa velike visine.

Regionalni šef policije Raješ Pandit za AFP je rekao da se čini da je Antov "verovatno bio uznemiren smrću svog prijatelja i otišao je na terasu hotela i nepažnjom pao i poginuo".

profimedia

 

Od 2018. Antov je bio član regionalnog parlamenta udaljenog oko 150 kilometara istočno od Moskve, predstavljajući stranku Jedinstvena Rusija Vladimira Putina. Pre nego što je ušao u politiku, osnovao je preduzeće za preradu hrane Vladimirski Standart i 2019. godine, pa ga je rusko izdanje časopisa Forbs rangiralo kao najbogatijeg među svim parlamentarcima i visokim zvaničnicima u zemlji.

U junu su ruski mediji objavili WhatsApp poruku Antova u kojoj se kaže da je bombardovanje i raketiranje Ukrajine "terorizam", ali je Antov na ruskoj društvenoj mreži VK demantovao pisanje poruke, insistirajući da podržava rusku invaziju na Ukrjainu.

Pad niz stepenice

Sredinom decembra još jedan ruski tajkun preminuo u misterioznim okolnostima, nakon što je zadobio fatalnu povredu glave posle pada niz stepenice. 

Pedesetogodišnji Dmitrij Zelenov bio je na večeri s nekim prijateljima u gradu kada mu je pozlilo. Prema pisanju jedne ruske novinske kuće i lokalnog francuskog lista, nakon što mu je pozlilo on je navodno pao niz stepenice i zadobio fatalne povrede glave. Hitno je prebačen u bolnicu, ali lekari nisu uspeli da ga spasu, a njegovu smrt sutradan je potvrdio javni tužilac. 

Zelenov je bio suosnivač Don-Stroya, nekad jedne od najznačajnijih moskovskih imperija za ulaganja i razvoj nekretnina koju je osnovao 1994. godine. Redovno se pojavljivao na Forbsovoj listi najbogatijih Rusa sve do 2008. kada je zbog finansijske krize Don-Stroy pretrpeo znatne finansijske gubitke, prenosi Index. 

U septembru je direktor vazduhoplovstva u Ruskoj korporaciji za razvoj na Dalekom istoku i Arktiku (KRDV) Ivan Pečorin stradao nakon što je pao sa broda. Njegovo telo pronađeno je na obali nekih 160 kilometara od Vladivostoka na istoku Rusije, i to nakon dvodnevne potrage. 

Smrt vodećih ljudi u vezi sa Gaspromom

Prethodno je još oko desetak ruskih oligarha nađeno mrtvo od početka godine. Sve je počelo otprilike mesec dana pre ruske invazije na Ukrajinu, kada je direktor transporta u ruskom energetskom gigantu Gasprom Investu, Leonid Šulman, pronađen mrtav u jednoj kući u selu Lenjinski, u Lenjingradskoj oblasti. Lokalni mediji tada su preneli da je Šulmanovo telo pronađeno sa prerezanim venama, a u zvaničnom policijskom izveštaju se navodi i da je pored njegovog tela pronađena oproštajna poruka, što sugeriše da je u pitanju samoubistvo. 

Međutim, tink-tenk Varšavski institut izrazio je sumnje u to da je u pitanju samoubistvo, jer su naveli da je Šulman u vreme kada je stradao bio pod istragom Gaspromovih bezbednosnih organa zbog sumnje da je učestvovao u koruptivnim radnjama prilikom kupovine novog voznog parka za kompaniju.

Mesec dana nakon Šulmanove smrti, pronađeno je telo još jednog visokog funkcionera u Gaspromu, i to u istom selu kao i Šulmanovo. Kako je prenela ruska "Novaja Gazeta", u pitanju je bio Aleksander Tuljakov, a njegovo telo je pronađeno u garaži 25. februara. Isti medij preneo je da je i u ovom slučaju u pitanju samoubistvo, a citirali su i anonimni izvor iz policije koji im je, kako navode, rekao da su Gaspromovi istražitelji došli na lice mesta gotovo pa istovremeno kada i sama policija, prekinuli forenzičare i izveli ih van prostora oko garaže, koju su ogradili.

U jednom luksuznom stanu u Moskvi 18. aprila je pronađeno telo bivšeg potpredsednika Gasprombanke Vladislava Avajeva, kao i tela njegove supruge i ćerke. Ruska novinska agencija Tas, pozivajući se na izvor iz istrage, navela je kako policija smatra da je u pitanju slučaj dvostrukog ubistva i samoubistva i da je u njegovoj ruci nađen pištolj. Julija Ivanova, predstavnica Ruskog istražnog komiteta u Moskvi, rekla je da su tela pronađena nakon što je vozač Avajeva rekao njegovom rođaku da ne može da dopre do njega.

profimedia

 

Pod neobičnim okolnostima početkom maja stradao je i Andrej Krukovski, koji je bio menadžer "Estosadok Krasnaja Poljana" skijališta u Sočiju, u vlasništvu Gasproma. Kao uzrok njegove smrti naveden je "pad sa litice prilikom planinarenja blizu jednog poznatog lokaliteta u Sočiju".

Još jedna stradala osoba povezana sa Gaspromom bio je biznismen Jurij Voronov, čije telo je 4. jula pronađeno u bazenu ispred njegove kuće u Sankt Peterburgu. Kao i u nekoliko ranijih slučajeva, stradao je od metka u glavu, a pištolj je pronađen pored njega. Voronov je, inače, bio na čelu kompanije "Astra šiping", koja se bavila transportom a sarađivala je sa Gaspromom u poslovima vezanim za oblast Arktika. Kako je preneo britanski "Tajms", nije sasvim jasno kome je pripadao pištolj pronađen pored Voronova, a njegova supruga rekla je da je neko vreme pre smrti Voronov pio dosta alkohola, jer je izgubio velike količine novca zbog sukoba sa poslovnim partnerima.

profimedia

 

Ritual za lečenje od mamurluka uzrok smrti?

Među onima koji su na misteriozan način izgubili život ističe se i smrt Aleksandra Subotina, jednog od članova upravnog odbora kompanije "Lukoil", koja se otvoreno protivila ruskoj invaziji na Ukrajinu. Njegovo telo pronađeno je u podrumu jedne kuće u Mitiščiju, predgrađu ruske prestonice. 

Kuća je pripadala Alekseju Pindurinu - on je, inače, poznatiji kao "šaman Magva", i nudi usluge "lečenja duhovnim putem" svojim klijentima. Magva je, kako se navodi, poslvedočio da je Subotin došao kod njega pod uticajem droge i alkohola i da je tražio da izvede "ritual za lečenje od mamurluka", a u ruskim medijima nema mnogo izveštaja o detaljima čitavog slučaja, osim državne novinske agencije "Tas" koja je, pozivajući se na izvore bliske istrazi, prenela da je "telo Subotina pronađeno u podrumu gde su se vršili jamajčanski rituali", i da je "uzrok njegove smrti infarkt", ali da je istraga ipak otvorena.

Još jedan stradali visoki funkcioner kompanije "Lukoil" bio je Ravil Maganov. On je 1. septembra poginuo nakon što je pao kroz prozor sa šestog sprata Kliničkog centra u Moskvi, prenela je ruska agenciju Interfaks. Ova bolnica poznata je i po tome što se u njoj leči politička i ekonomska elita zemlje.

profimedia

 

Na sajtu "Lukoila" bilo je kratko saopšteno da je "Ravil Maganov preminuo nakon teške bolesti", kao i poruka da je "znatno doprineo ne samo kompaniji, već i celom gasnom i naftnom sektoru Rusije". Neki od ruskih medija su, kao i Interfaks, preneli da je njegovo telo pronađeno na betonu ispred Kliničkog centra, a RBK je preneo da policija istražuje čak i mogućnost samoubistva.

Den Rapoport, investitor koji je bio glasni kritičar Vladimira Putina, stradao je na sliačn način - on je 14. avgusta pao sa zgrade u Vašingtonu. Rapoportovi roditelji su Jevreji, a on je rođen u SSSR, tačnije u Letoniji dok je ta zemlja još pripadala Sovjetskom savezu. Živeo je u Moskvi od raspada SSSR do 2012. godine, a delom se vratio u SAD zbog toga što je javno podržavao Putinovog kritičara, opozicionara Alekseja Navaljnog koji je trenutno u zatvoru, prenoeo je "Politiko". 

Ruski oligarh Majkl Votford pronađen je mrtav u svojoj kući u Sariju. Bogatstvo je stekao radeći sa gasom i naftom a u Londonu se bavio i nekretninama. Britanska policija smrt ovog bogataša, koji je početkom 20. veka promenio prezime iz "Tostošeja" u "Votford", tretira kao samoubistvo vešanjem, i mada se ističe da je "neobjašnjena", ne tretira se kao "sumnjiva", preneo je Euronews.

Smrti celih porodica

U martu i aprilu, prvim mesecima rata u Ukrajini, zabeležene su smrti trojice ruskih oligarha sa kojima su pobijene i čitave njihove porodice.

Telo ruskog milijardera Vasilija Meljnikova, kao i telo njegove supruge i dvojice sinova, pronađeno je 23. marta u njihovom stanu u Njižnem Novgorodu, gradu na zapadu Rusije. Meljnikov je bio vlasnik kompanije Medstorm koja uvozi medicinsku opremu u Rusiju, a čije poslovanje je bilo žestoko poljuljano zapadnim sankcijama uvedenim ruskim firmama zbog invazije na Ukrajinu. 

Kako je tada preneo ruski "Komersant", na telu Meljnikova, kao i njegove porodice, bilo je ubodnih rana, a oružje korišćeno za ubistva je pronađeno na mestu zločina. Istraga policije išla je u pravcu da je Meljnikov ubio suprugu, decu, pa onda i sebe, mada su njihove komšije rekle kako su unutar porodice, bar koliko je bilo vidljivo spolja, vladali dobri odnosi. 

Druga smrt ruskog oligarha van granica Rusije tiče se Sergeja Protosenje, čije telo je, kao i tela njegove supruge i ćerke, 19. aprila nađeno u Ljoret de Maru u Španiji. Protosenja je bio šef ruskog gasnog giganta, kompanije Novatek, a njegovo telo pronađeno je obešeno, dok su na telima članova njegove porodice nađene ubodne rane, odnosno obe su izbodene nasmrt.

Katalonska policija u oblasti Đirona, gde se grad Ljoret de Mar nalazi, zaključila je na osnovu svoje istrage da je u pitanju slučaj duplog ubistva i samoubistva, rekli su iz policije za "CNN". Iz policije su, istom prilikom, rekli i kako je ispitan Protosenjin sin. Dodali su i da je "odbačena teorija da je u pitanju trostruko ubistvo, ili delo ruske mafije".

Komentari (0)

Evropa