Evropa

“Biće neobično”: Rusi u Beogradu prvi put praznike proslavljaju bez porodice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/12/2022

-

14:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prvi novogodišnji i božićni praznici Rusima koji su došli u Beograd prolazi više hiljada kilometara od matične zemlje. Od Nove godine pa sve do Božića, u Rusiji se vreme provodi uglavnom sa porodicom ili prijateljima. Onima koji su se odlučili za život u Srbiji, to će biti pravi izazov.

"Prvi put nismo videli porodicu toliko dugo, tako da će to biti nešto novo. Ali zvaćemo ih. Naravno, tužno je biti toliko daleko od porodice, ali to je realnost migracija, nažalost", ističe za Euronews Srbija Ruskinja Junona Slavina.

Avio karte su, kaže, preskupe da bi ih porodica posećivala, pa će njihovo odsustvo nadomestiti u krugu prijatelja. Ipak, ima i onih čije će porodice doći, jer žive u obližnjim zemljama EU. A šta će njima najviše nedostajati.

"Moji prijatelji naravno. Zato što smo uvek u kontaktu i zajedno smo slavili", kazala je Ekatarina Kunickaja

Pomalo im, dodaju, nedostaje i sneg koji bi upotpunio osećaj da je kraj godine.

"Neobično mi je što nema uopšte snega, a vreme je toplo. U Sankt Peterburgu je sada - 10 i sneg je do kolena. Ali ovo je lepo, dopada mi se ovakva zima", kaže Ekatarina.

Praznična atmosfera u Beogradu im se dopada, kažu da je slično kao u ruskim gradovima. Sve je okićeno, miris kuvanog vina se širi ulicama.

"Mislim da posećujemo više božićnih mesta nego što smo to radili u Senkt Peterburgu jer pokušavamo da prikažemo nađoj ćerki svaki dan kao zabavu, pa je vodimo na priredbe, klizanje, tako da je veoma srećna, svaki dan vidi Deda Mraza", naglasila Junona.

Kao i u Srbiji, jedno je jelo neizostavno na ruskoj prazničnoj trpezi.

"Olivier salata, koja se na srpskom zove ruska salata, ali stavljamo manje majoneza u nju", dodaje ona.

Seckanje sastojaka za rusku salatu, koje može potrajati čitav dan, neće preskočiti ni ove godine. Za razliku od praznika u Rusiji, koji se slave desetak dana u izobilju hrane I pića, ove godine će, kako to ovdašnji propisi nalažu, napraviti pauzu između Nove godine I Božića, za koju verovali ili ne, kažu da će im prijati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa