Evropa

Evropska komisija ponudila Kini besplatne vakcine protiv korona virusa

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2023

-

15:39

Evropska komisija ponudila Kini besplatne vakcine protiv korona virusa
Evropska komisija ponudila Kini besplatne vakcine protiv korona virusa - Copyright Tanjug/AP/Kristopher Radder/The Brattleboro Reformer

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je ponudila Kini da joj pošalje besplatne vakcine i ekspertizu kao pomoć u suzbijanju novog talasa koronavirusa koji izaziva zabrinutost u EU, otkako je Peking odlučio da otvori svoje granice ublaživši politiku nulte tolerancije na kovid 19, saopštila je danas Evropska komisija.

Portparol evropske komesarke za zdravstvo Tim Makfi izjavio je da Brisel nije još dobio odgovor iz Pekinga.

Makfi je istakao da je komesarka za zdravstvo Stela Kirijakidis stupila u kontakt s kineskim kolegama i ponudila im evropsku solidarnost i podršku a to uključuje ekspertizu u javnom zdravstvu i donacije vakcina. 

Evropska komisija kaže da su u ovoj situaciji solidarnost i koordinacija ključni elementi u saradnji protiv bolesti koja ne poznaje granice. 

Portparol je potvrdio da je za danas zakazan sastanak eksperata iz EU, a sutra se održava sastanak zemalja članica u okviru mehanizma za Integrisani odgovor na političku krizu (IPCR) na kojem će se razgovarati o koordinaciji u odgovoru na epidemiološku situaciju tako da bi sve države članice, ako bude potrebno, uvele iste mere. 

Zemlje članice se oslanjaju na mišljenje Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koji je objavio svoj stav o kineskom talasu.

ECDC smatra da se nove varijante virusa u Kini već nalaze u Evropi i da one, s obzirom na veliki broj ljudi koji su preležali bolest i visoki stepen vakcinacije, ne predstavljaju opasnost.

Kako ističe portparol, mere koje bi mogle da budu uvedene odnose se na ispitivanje otpadnih voda iz aviona koji dolaze iz Kine da bi se videlo da li se u toj zemlji pojavio novi soj virusa. 
Makfi je izjavio da je prerano da se kaže da li će se na ovim sastancima raspravljati o eventualnom uvođenju korona testova za putnike iz Kine koje bi primenjivale sve države EU.

U EU su dosad Italija, Francuska i Španija uvele testove za putnike iz Kine a Peking je danas upozorio da može preduzeti uzvratne mere, po principu reciprociteta, prema državama koje su uvele obavezu testiranja za putnike iz Kine.

Pored zemalja EU, obavezno kovid testiranje uvele su SAD, Južna Koreja, Indija, Japan i Tajvan. Putnici koji u Englesku kreću iz Kine moraće da prikažu negativan test pre nego što se ukrcaju u avion.

Belgija će uvesti obavezno testiranje otpadnih voda iz aviona koji stižu iz Kine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa