Evropa

Bura u Moskvi posle napada na ruske trupe u Makejevki: Vojni blogeri optužuju vlasti, a Kremlj upire prstom u vojnike

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, CNN

04/01/2023

-

23:02

Bura u Moskvi posle napada na ruske trupe u Makejevki: Vojni blogeri optužuju vlasti, a Kremlj upire prstom u vojnike
Bura u Moskvi posle napada na ruske trupe u Makejevki: Vojni blogeri optužuju vlasti, a Kremlj upire prstom u vojnike - Copyright Tanjug/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

U raketnom udaru koji se dogodio tokom novogodišnje noći na jedan objekat u ukrajinskom gradu Makejevka poginulo je najmanje 89 ruskih vojnika, zvanično je saopštila Moskva. Reč je o najsmrtonosnijem napadu na ruske trupe od početka invazije, zbog kog se u ruskom državnom i vojnom vrhu sada prstom upire u nekoliko različitih strana. I dok sa jedne kritičari odgovornost traže u komandantima i činjenici da je veliki broj vojnika bio smešen na istom mestu i to pored skladišta oružja, rusko Ministarstvo odbrane zvanično je kao glavni razlog za napad navelo to što su vojnici neovlašćeno koristili mobilne telefone.

Kijev je, podsetimo, u ponedeljak preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio u Makejevki, gradu koji se nalazi na istoku Ukrajine, u Donjeckoj oblasti. Projektil je gađao objekat koji je ranije služio kao škola, a u kom se nalazio veliki broj ruskih snaga. Iako su Ukrajinci čak tvrdili da je u napadu poginulo 400 ruskih vojnika, ti navodi nisu potvrđeni.

U napadu su korišćene rakete američkog sistema Himars, a neprijatno novogodišnje iznenađenje, izazvalo je veliku raspravu u ruskom javnom mnenju koje je otvorilo važno pitanje - ko je kriv?

"Već je očigledno da je glavni razlog onoga što se dogodilo bilo uključivanje i masovna upotreba, suprotno zabrani, mobilnih telefona u zoni dohvata neprijateljskog naoružanja", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane i dodalo da komisija istražuje okolnosti napada.

Sa druge strane, vodeći ruski vojni bloger Semjon Pegov kritikovao je objašnjenje ministarstva navodeći da iako upotreba mobilnih telefona u blizini linije fronta "očigledno" nije dobra stvar, priča "nije previše ubedljiva". "Ovo nije lično mišljenje, ono je objektivno", rekao je on, prenosi CNN.

"Vlasti su morale da znaju rizike"

Vojnici koji su poslati u Makejevku bili su među onih 300.000 koji su mobilisani od septembra, kada je Moskva objavila "delimičnu mobilizaciju". Ruski predsednik Vladimir Putin dosad se nije oglašavao ovim povodom, ali je, kako piše BBC, u utorak potpisao dekret kojim će porodicama poginulih vojnika nacionalne garde da bude isplaćeno pet miliona rubalja (oko 69.000 dolara).

"Otvoreno je pitanje ko je kriv. Po ruskim društvenim mrežama može da se pojavi nekoliko vrlo interesantih priča o tome šta bi moglo da se desi. Čini mi se da su i Ukrajinci gubili ljude u kasarnama, ali postoji očigledno tu jedna razlika u pristupu u medijima, Ukrajinci su vrlo vešto zataškivali svoje gubitke i znali su da spreče reakciju u javnom mnenju, kod Rusa te informacije struje", rekao je za Euronews Srbija vojni analitičar Aleksandar Radić.

Planet Labs PBS

 

I dok je, na primer, supruga jednog ruskog komandanta optužila Zapad da pokušava da uništi Rusiju, bivši vodeći zvaničnik ruske vlasti u Donjecku Pavel Guberev osudio je odluku da se veliki broj vojnika smesti u jednu zgradu i to nazvao "zločinačkim nemarom".

Kako je rekao, takve greške su se dešavale na početku rata, a čak i ako regruti nisu shvatali rizik, vlasti su morale.

"Ako za ovo niko ne bude kažnjen, samo će biti gore", rekao je on.

Upravo jedna od teorija jeste da su vojnici koji su dolazili u kasarnu tokom novogodišnje noći otkrili svoje položaje koristeći mobilne uređaje, a zamenik predsednika moskovskog lokalnog parlamenta Andrej Medvedev rekao je da je "predvidivo da će vojnici biti okrivljeni - umesto komandanta koji je doneo odluku da toliki broj vojnika stavi na jedno mesto".

"Istorija će sigurno sačuvati imena onih koji su pokušali da prećute problem i onih koji su pokušali da za sve okrive mrtvog vojnika", napisao je on na Telegramu.

Liste nestalih mnogo duže

Bloger Semjon Pegov, poznatiji pod imenom "WarGonzo" komentarisao je napad u Makijevki i naveo da je broj poginulih u tom gradu verovatno daleko veći od zvaničnih podataka.

"Spiskovi nestalih su, nažalost, primetno veći", rekao je on.

Reč je o blogeru koji je lično odlikovan od strane predsednika Putina Orednom za hrabrost u Kremlj 20. decembra, pa su njegove reči mnogi saslušali sa mnogo većom pažnjom.

Tanjug/AP Photo

 

Pegov je objašnjenje ruskog ministarstva nazvao "eklatantnim pokušajem svaljivanja krivice" i dodao da bi verovatno bilo bolje "da zvaničnici ćute do kraja istrage".

Zapitao se kako je Ministarstvo odbrane moglo da bude toliko sigurno da lokacija vojnika koji su bili smešteni u školskoj zgradi nije mogla da bude utvrđena pomoću dronova ili lokalnog doušnika.

"Koordinate objekta cure, a kretanja važnih ljudi se dojavljuju SBU (Služba bezbednosti Ukrajine). Mreža radi, ne spava, kao ni ukrajinski dornovi na nebu iznad Donjecka i Makejevke, koji ne samo da mogu da pruže informacije o gomilanju, već to i vizuleno potvrde", naveo je on.

On je takođe rekao i da ukrajinska vojska neće koristiti rakete Himars američke proizvodnje osim ako nije sigurna u svoju metu.

"Ovo je skupo oružje visoke preciznosti. Pre nego što udari Himarsom, neprijatelj očigledno proverava informacije", rekao je on i dodao da Ukrajina "ne ide na sreću".

Doveo je u pitanje i zvaničan broj poginulih koji je u utorak uveče povećan sa 63 na 89 i dodao da će brojke najverovatnije rasti.

"Brojke su najverovatnije za one koji su odmah mogli da budu identifikovani", dodao je on

Komentari (0)

Evropa