Evropa

Stano: Borelj u poseti Maroku, nema dokaza da je Rabat uvučen u Katargejt

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

15:19

Stano: Borelj u poseti Maroku, nema dokaza da je Rabat uvučen u Katargejt
Stano: Borelj u poseti Maroku, nema dokaza da je Rabat uvučen u Katargejt - Copyright Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj putuje u zvaničnu posetu Maroku 5. i 6. januara, saopštila je danas Evropska komisija.

Njegova poseta otvara pitanje da li je u ovom trenutku prikladno da se ide u zvaničnu posetu Maroku kada postoji sumnja da je ova zemlja umešana u skandal Katargejt i da je pokušavala da potplati evropske poslanike da bi oni imali više naklonosti prema interesima Maroka u EU.

Skandal Katargejt je otvorio seriju pitanja o uticaju stranih zemalja na evropske zvaničnike koji su primali pare da bi branili interese Katara. Istragu o ovom slučaju vodi belgijsko pravosuđe, a dosad je zaplenjeno nekoliko stotina hiljada evra u gotovini u briselskom domu potpredsednice Evropskog parlamenta, Grkinje Eve Kaili, koja je uhapšena. Maroko je takođe osumnjičen da je korumpirao članove Evropskog parlamenta.

Na konferenciji za štampu u Komisiji Boreljov portparol Peter Stano je izjavio da je Maroko važan partner Unije i da je ova poseta odavno planirana.

On kaže da EU sarađuje sa Marokom u više oblasti i da je poseta deo posla visokog predstavnika. Stano ističe da dosad nema dokaza i niko iz belgijske istrage nije rekao da je Maroko uvučen u ovaj skandal, ni da treba izbegavati posete zemlji.

"Radi se o navodima ali dokaza nema, a poseta je odavno planirana“, izjavio je Stano.

On je dodao da EU ima poverenje u belgijsku istragu, da Evropski parlament takođe sarađuje u istrazi, a kada istraga saopšti rezultate svojeg rada, onda može da se preduzme akcija.

"Sada nije vreme za to“, naglasio je Stano.

Poseta, kako je saopštila Evropska komisija, biće prilika za detaljnu diskusiju o implementaciji partnerstva EU-Maroko, za razgovore o aktuelnim temama i o specifičnim oblastima u kojima se dijalog i saradnja mogu dodatno ojačati, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa i od posebnog značaja u trenutnom teškom globalnom kontekstu i globalnom uticaju ruskog rata protiv Ukrajine.

Umešanost Maroka u skandal je pre dve nedelje spomenuo belgijski ministar pravde Vincent Van Kuikenborn. Prema njemu, obaveštajna služba Belgije je radila sa "stranim partnerima" da bi potkrepila sumnje u korupciju "različitih zemalja".

Ministar nije pomenuo Maroko po imenu, ali je govorio o zemlji koja je pokušavala da utiče na pregovore između EU i Rabata o ribolovu.

 

 

Komentari (0)

Evropa