Evropa

Putin sam na božićnoj liturgiji u "crkvi za careve"

Komentari

Autor: Euronews

08/01/2023

-

21:58

Putin sam na božićnoj liturgiji u "crkvi za careve"
Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Najbezbednijoj ruskoj bogomolji je naređeno da održi ponoćnu liturgiju božićnu liturgiju kako bi predsednik Vladimir Putin mogao sam da se moli, prenosi Euronews. Putin je prisustvovao službi u moskovskoj Sabornoj crkvi Blagoveštenja, prvobitno zamišljenoj kao crkva za ruske careve. 

Na snimcima koje je objavio Kremlj vidi se kako predsednik stoji sam dok pravoslavni sveštenici u zlatnim odorama izvode službu držeći duge sveće.

Stvorio se utisak da je Putinov jednostrani zahtev za 36-časovnim primirjem u Ukrajini propao, i da je zbog toga bio sam na liturgiji, piše Euronews.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su njegove snage poštovale prekid vatre, ali svetski mediji navode da su obe strane u tom periodu razmenjivale artiljerijsku vatru na istoku Ukrajine.

Iako rat besni u zemlji, Ukrajinci su pokušali da imaju relativno normalan pravoslavni Božić.  U Katedrali Kijevske Pečerske lavre stotine ljudi su prisustvovale božićnoj službi ,uprkos temperaturama ispod nule u glavnom gradu Ukrajine.

Mnogi su prvi put čuli liturgiju koja se služi na ukrajinskom jeziku što se tumači kao glavni pokazatelj nezavisnosti od Ruske pravoslavne crkve.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Neko iz mase

09.01.2023 00:00

Podsetnik: Samoća je verni pratilac velikih umova.

Evropa