Fokus

Pravoslavni vernici širom sveta obeležavaju Božić: Osim u Evropi, praznik se danas slavi i u Africi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/01/2023

-

10:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar, Božić obeležavaju 7. januara, a osim u Srbiji, ovaj praznik danas se obeležava i u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Gruziji, ali i afričkim zemljama kao što su Etiopija i Egipat.

Pravoslavih hrišaćana, kako se procenjuje, ima između 250 i 300 miliona. Najveći broj njih živi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, uključujući Rusiju i Ukrajinu, ali postoje i značajne pravoslavne hrišćanske populacije na Bliskom istoku i Africi.

Neke zemlje poput Jermenije Božić slave 6. januara. I Jerusalimska pravoslavna crkva Božić slavi 7. januara.

Pravoslavno hrišćanstvo je najčešći oblik hrišćanstva na Bliskom Istoku, a većina njih živi u Egiptu i Levantu. Procenjuje se da su između 10 i 15 miliona Egipćana hrišćani, od kojih većina pripada Koptskoj pravoslavnoj crkvi. 

Način proslave i tradicija se bitno razlikuju od države do države. 

Ruski pravoslavni vernici se, na primer, 39 dana pre Božića redovno mole – sve do večeri 6. januara, kada počinju svečane liturgije. Narednog dana, na praznik, porodica se okuplja oko trpeze, na kojoj se nalazi 12 vrsta jela, u čast dvanaestorici apostola, piše Nacionalna geografija.

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao je božićnoj službi u Sabornom hramu Blagoveštenja u Kremlju. Putin po pravilu Božić proslavlja van Moskve, dok na Uskrs obično ide u Saborni hram Hrista Spasitelja, preneo je TASS.

"Srdačno vam čestitam Božić. Ovaj svetli praznik koji svi vole inspiriše ljude na dobra dela i namere, služi za uspostavljanje duhovnih vrednosti i moralnih smernica kao što su milosrđe, saosećanje, dobrota i pravda u društvu. Crkvenim organizacijama su priroritet međunacionalni i međureligijski mir i sloga u našoj zemlji, brinu o onima kojima je pomoć potrebna i podržavaju naše borce koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji. Taj veliki, istinski požrtvovan rad je dostojan najiskrenijeg poštovanja", naveo je Putin.

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril takođe je čestitao Božić pravoslavnim vernicima i poželeo im da brinu o svojim bližnjima i pokažu milosrđe.

"Setimo se da za Boga nema prepreka, on kuca u srcu svakog čoveka i očekuje našu spremnost da pokažemo dobrotu, milosrđe i saosećanje. Brinimo jedni o drugima, posvetimo pažnju rodbini, bližnjima, prijateljima i kolegama, pomožite onima kojima je potrebno, obilazite bolesne i nemoćne" rekao je patrijarh Kiril u televizijskom obraćanju, prenosi TAS S.

I Gruzijska pravoslavna crkva okuplja više od tri miliona vernika. Na dan Božića, Gruzijci izlaze na ulice, priređujući tradicionalnu šetnju - Alilo. Oblače tada posebnu odeću i ukrašavaju Čičilaki, njihovu verziju božićnog drveta.

Proslava Božića u Africi

Proslava Božića u Etiopskoj pravoslavnoj tevahedo crkvi naziva se Gana, a prethodi joj dan posta.

Mnogi hodočasnici u Etiopiji za Božić putuju u Lalibelu - kolima ili čak pešice. Po uništenim putevima putovanje ponekad traje danima, ali oni su izdržljivi jer predstoje dva važna praznika za etiopijske pravoslavce: Božić 7. januara i krštenje Isusa Hrista, odnosno Bogojavljenje 19. januara.

profimedia

Božić u Etiopiji

Iako ne postoje provereni statistički podaci o religijskoj pripadnosti eritrejskog stanovništva, prema grubim podacima oko 40 odsto stanovništva su pripadnici hrišćanstva, od čega je oko 24 odsto hrišćana pripadnika pravoslavne vere.

profimedia

Božić u Etiopiji

Jedna od devet etničkih grupa u Eritreji su Tigrinja i čine oko 50 odsto ukupnog stanovništva ove države. Žive u centralnim i južnim visoravnima Eritreje, a većina pripadnika su pravoslavni hrišćani, navodi Nacionalna geografija.

profimedia

Božić u Egiptu

I oko 15 odsto stanovništva Egipta izjašnjavaju se kao hrišćani, a 90 posto ovog dela populacije spada u Kopte, koji Božić proslavljaju 7. januara.

profimedia

Božić u Egiptu

Zašto hrišćani ne slave Božić istog dana?

Srpska pravoslavna crkva, zajedno sa još nekim hrišćanskim zajednicama, koristi julijanski "stari" kalendar, a po njemu je 25. decembar zapravo 7. januar. Ova razlika nastala je 1582. godine kada je, u vreme pape Grgura XIII, izvršena kalendarska reforma. Većina praznika koje obeležavaju obe crkve danas se zbog toga praznuju u razmaku od 13 dana jedan od drugog.

Gregorijanski "novi" kalendar odmah su prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo i ostale katoličke zemlje. Protestantske zemlje prešle su na gregorijanski kalendar mnogo kasnije, a neke pravoslavne zajednice su to učinile tek u 20. veku, piše Istorijski zabavnik.

Grčka pravoslavna crkva, na primer, usvojila je Gregorijanski kalendar 1923. godine.

Komentari (0)

Svet