Društvo

Pravoslavni vernici obeležili Badnje veče: Paljenje badnjaka ispred hramova uz crkvene pesme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2023

-

22:55

Pravoslavni vernici obeležili Badnje veče: Paljenje badnjaka ispred hramova uz crkvene pesme
Euronews/Ljiljana Pavlović, Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović, Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Tradicionalnim paljenjem badnjaka ispred crkava pravoslavni hršćani večeras su obeležili Badnje veče, praznik uoči Božića. Patrijarh srpski Porfirije u Božićnoj poslanici pozvao je Srbe gde god da žive da poštuju jevanđelje i da kroz to budu spremni da blagu vest mira i ljubavi objavljuju svakom čoveku na svetu.

Paljenju badnjaka ispred crkve Svetog Save pored istoimenog Hrama u Beogradu prisustvovao je veliki broj vernika, među kojima je bilo dosta roditelja sa decom, starijih osoba, kao i pripadnika Vojske Srbije.

Službu kojom su badnjaci osveštani uveličalo je pevanje crkvenih pesama, koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora. Službu je služio sveštenstvo Hrama, koju je predvodio episkop Stefan, koji je poručio da paljenje badnjaka simboliše i paljenje svih nedaća.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

On je istakao da ono prethodi noći kada "očekujemo spasitelja".

"Neka nam ova godina bude blagoslovena", kazao je episkop. Istovremeno, vladika Stefan je pozvao sve vernike da se nakon paljenja badnjaka zajedno pomole u Hramu Svetog Save.

Tačno u ponoć u Hramu Svetog Save patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služiće božićnu liturgiju. 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Vladika Stefan je pozvao sve vernike da se nakon paljenja badnjaka zajedno pomole u Hramu Svetog Save. U Hramu će se ujutru služiti i Božićna sveta arhijerejska liturgija.

Veliki broj vernika okupio se i ispred Hrama svetog Dimitrija na Novom Beogradu gde je takođe nakon liturgije organizovano paljenje badnjaka.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Božić, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

U Nišu tradicionalno lomljenje česnice

Ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu održano je tradicionalno paljenje badnjka i lomljenje česnice.

Organizator je opština Medijana sa Niškom Eparhijom i Odredom izviđača Vožd Karađorđe. Česnica je prečnika dva metra i težine oko 200 kilograma sa tri zlatnika. Građanima su delili badnjake, služila se i kuvana rakija, vino, čaj i suvo voće

Pre toga, održana je svečana liturgija u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Teodosije: Prizovimo mir Božji za sve ljude bez obzira na veru i naciju

Nakon večernje liturgije u porti crkve Svete Trojice, u Zubinom Potoku, večeras je osveštan i zapaljen badnjak. U prisustvu velikog broja vernika, badnjak su zapalili vladika raško-prizrenski Teodosije i direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković, preneo je TV Most.

"Večeras smo se sabrali ovde da osveštamo badnjak, drvo hrastovo kao simbol krsta Gospodnjeg. Badnjak nam donosi radost, unoseći ga u domove svoje mi unosimo mir Božji u domove svoje, a više nego ikad, sada nam je potreban taj istinski mir, Božji mir, najpre u srcu i dušama našim", rekao je između ostalog vladika raško-prizrenski Teodosije.

On je naglasio da nas jedino mir može spojiti, jer, kako je rekao, kada nam svi prete i svega ima u izobilju potrebno je da prizovemo mir Božji za sve ljude dobre volje, bez obzira na veru i naciju.

Veliki broj vernika prisustvvao je i paljenju badnjaka ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću.

Na Cetinju dva badnjaka

Pravoslavni vernici su danas na Cetinju naložili badnjak na dva mesta: vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) ispred Cetinjskog manastira, a vernici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) na centralnom Trgu Kralja Nikole. Policija je na odlučila da ne postavlja zaštitne ograde niti kordon službenika kako bi razdvojila vernike, a obredi su protekli mirno, ali uz prisustvo policije, jer je ranijih godina u tim prilikama bilo napetosti.

Printskrin/Tanjug

 

Ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici organizovano je nalaganje badnjaka, pišu Vijesti. Prisustvovao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. 

Obraćajući se prisutnima on je rekao da ovaj praznik donosi večnu novinu i ne ostaje u prošlosti, nego je večna sadašnjost.

"Večeras smo sabrani da nastavimo svetlu tradiciju predaka. Da nam Božić bude novi početak. U božićnoj radosti postajemo novi ljudi, i na novi način počinjemo da razmišljamo. Očišćeni od greha i oslobođeni od uticaja", rekao je između ostalog Joanikije.

Nakon nalaganja badnjaka i obraćanja Joanikija počeo je kulturno-umetnički program.

Komentari (0)

Srbija